Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Moleküler Beslenme ile DNA’nıza Göre Yaşayın

19.12.2016
Üniversitemiz Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Topluluğunca düzenlenen Doç. Dr. Barış Öztürk’ün konuşmacı olarak katıldığı “Moleküler Beslenme ile DNA’nıza Göre Yaşayın” adlı konferans, 16 Aralık 2016 tarihinde Atatürk Kongre Merkezi Miletos Salonu’nda gerçekleşti.

Akademik personelin yanı sıra çok sayıda öğrencinin katıldığı konferansta, Biruni Üniversitesi Öğretim Üyesi Diyetisyen Barış Öztürk, DNA analizi ile kişiye özel diyetlerin hazırlanmasının yeni bir uygulama olduğunu belirterek “Moleküler diyet adı verilen bu uygulama Türkiye’de çok yeni olmasına karşın büyük bir ilgiyle karşılandı. Moleküler Diyet ile yaşam kalitesini arttırmak isteyen kişiden, ilk önce 1 ml'lik tükürük örneği alınıyor. Ardından bu örnek yurtdışındaki genetik laboratuvarlara gönderiliyor. Genetik laboratuvarlarda yapılan analizler ile beslenme alışkanlarınız ve besin öğelerine verdiğiniz yanıtlar 35 gen incelenerek genetik özellikleriniz belirleniyor.” dedi.

Genetik örnek alımının ardından üst düzey bir vücut analiz cihazı yardımıyla bölgesel vücut analizi uygulandığını söyleyen Doç. Dr. Öztürk, Bu işlemin ardından oksijen tüketimine dayalı metabolizma ölçümü yapılarak metabolik bir problemin olup olmadığının rakamsal olarak analiz edildiğini belirtti.

 

Genetik analiz ve diğer analizlerin sonuçları birleştirildiğinde bireyin beslenme alışkanlıklarının moleküler boyutuyla analiz edilmiş olduğunu vurgulayan Öztürk, “Elde edilen veriler ile kişinin genetik yapısına göre özel beslenme programı hazırlanıyor. Moleküler Diyet sayesinde kişiye özel hazırlanan beslenme programıyla kısa sürede sonuç elde etmeniz mümkün oluyor." şeklinde konuştu.

 

Soru cevap bölümünün ardından Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Serdal Öğüt, diyetisyen Barış Öztürk’e teşekkür belgesi ve çiçek takdiminde bulundu.

 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN