Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Kuyucak MYO Çanakkale Şehitlerini Andı

17.03.2017
Üniversitemiz Kuyucak Meslek Yüksekokulu akademik, idari personeli ve öğrencileri, 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’ni kutlamak, Zaferin 102. yıl dönümünde aziz şehitleri bir kez daha anmak, bu büyük zaferin önemini anlamak ve anlatmak için 13 Mart 2017 tarihinde bir araya geldi.

Çanakkale Savaşları’nı konu edinen şiirlerin okunarak, belgesel film gösterimi yapılan etkinlikte, Üniversitemiz Kuyucak Meslek Yüksekokulu Müdürü  Yrd. Doç. Dr. Ali Bilgenoğlu, Çanakkale Zaferi’nin tarihi önemini anlatan, bu savaştan çıkarılması gereken dersleri konu alan bir konuşma yaptı. İstiklal Marşı’nın kabulünün 96. Yılı nedeniyle Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un da anıldığı etkinlikte Meslek Yüksekokulumuz öğrencilerinden Hüseyin Keçelioğlu, Mehmet Akif Ersoy’un ‘Çanakkale Destanı’ isimli şiirini ezbere okudu. Öğrencimiz,  Döndü Yıldırım’ın ‘Sakarya Türküsü’ isimli şiiri seslendirdiği etkinlikte, bir diğer öğrencimiz Ummuhan Sevinç ise ‘Çanakkale Türküsü’nü seslendirdi.

Çanakkale Zaferi’ni farklı bir bakış açısıyla ele alan, uluslararası ilişkilerde güçlü-zayıf dengesinin öneminden bahsederek bu savaştan günümüzü ilgilendiren çıkarımlar yapılması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Bilgenoğlu,  “Çanakkale’de tarihin en güçlü donanmasının, en güçlü devletinin karşısında tarihinin en zayıf dönemini, en ağır günlerini geçiren bir devlet savaşmıştır. Bu zafer her şeyi gücün çözemediğini göstermiştir. Savaştan zaferle çıkan Osmanlı Devleti’nin bu başarısında güçten başka parametreler vardır. İnanç bu savaşta galip gelmiştir. Her şey ters gidiyor olabilir ancak bu savaşta inancı olan galip geldi. Bu savaştan çıkaracağımız birinci ders inançtır. İnancını koruyacaksın, kendine güveneceksin ve çok çalışıp, çok okuyacaksın. Ortalama olmayı kabul etmeyeceksin. Sen, sana inanmazsan başkaları sana neden inansın?” dedi.

Konuşmasının ikinci bölümünde Çanakkale Cephesi’ne savaşmaya gelen Osmanlı askerlerinin memleketlerine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Bilgenoğlu, cepheye Anadolu’nun çeşitli yerlerinden gelen askerlerin yanı sıra Musul’dan, Halep’ten, Yemen’den, Trablusgarp’tan, Bingazi’den de  askerler geldiğini belirterek “Bu askerler uzak yerlerden neden geldi? Çünkü burası vatandı. Sahiplenilmesi, sevilmesi, korunması gereken yer. Bunu korumak için geldiler. Osmanlı nedir, diye soranlara Çanakkale’yi gösterin, mezarlarda yatan askerlerin geldikleri yerleri gösterin. Mezun olamamış mezun verememiş çok sayıda lise vardı 1915’te. İşte Çanakkale bu vatansever insanların millet olduğu yerin adıdır. Biz şimdi Çanakkale’ye gidince millet olduğumuzu anlarız. Herkesin de millet olmak için önce tarihini öğrenmesi ve Çanakkale’ye gitmesi gerekir.” dedi.

Konuşmasının son bölümde okumanın, çalışmanın ve üretmenin önemine değinen ve öğrencilere çok çalışmaları, kendilerini bilgiyle donatmaları, görgülerini arttırmaları yönünde tavsiyelerde bulunan ve çağımızda güçlü olmanın bilgi üretmekle ilişkili olduğunu hatırlatan  Yrd. Doç. Dr. Bilgenoğlu, kendi ayaklarımızın üzerinde durmak için çok çalışmamız gerektiğini belirterek, “Korkma! ve Oku!” mesajlarının içerdiği önemi anlattı. 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN