Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Kıbrıs'ta Düzenlenen Uluslararası Kongrenin Karbon Ayak İzi Aydın'da sıfırlandı

15.03.2017
Üniversitemiz Şehir Sağlığını Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ŞESAM) ve Aydın Orman İşletme Müdürlüğü’nün ortak çalışması ile Kıbrıs’ta gerçekleştirilen uluslararası kongrenin karbon ayak izi, Aydın’da 5 bin adet fidan dikilerek sıfırlandı.

Küresel ısınmanın başlıca sorumlusu olarak gösterilen karbon ayak izi; insan aktivitelerinin sonucu olarak salınan ve karbondioksit (CO2) cinsinden ölçülen sera gazlarının çevreye verdiği zararın ölçüsü olarak tanımlanıyor. Kıbrıs'ta 11-15 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleşen I. Uluslararası Şehir, Çevre ve Sağlık Kongresi'ne destek veren ŞESAM, kongre sonlandıktan sonra, kongrenin dünyada bıraktığı karbon ayak izini hesaplatarak kongre süresince 300 kişinin toplam 16 ton karbondioksit saldığını tespit etti. Bu tespitten yola çıkan ŞESAM, 16 tonluk karbon salınımını Aydın-Çine yolu üzerine 5 bin fidan dikimi gerçekleştirerek sıfırladı.
 

Üniversitemiz ŞESAM ile Aydın Orman İşletme Müdürlüğü'nün ortak çalışması ile gerçekleşen fidan dikme törenine, Aydın Orman İşletme Müdürü Yusuf Karartı, Üniversitemiz ŞESAM Müdürü ve Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz, Yönetim Kurulu Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Sevil Özcan, Öğr. Gör. H. Nurcan Ek, Hemşirelik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Belgin Özerus Yıldırım, Aydın Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu(MYO)  Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Dr. Mert Soysal ile Aydın Sağlık Hizmetleri MYO Öğr. Gör. Muammer Korkut, Aydın Sağlık Hizmetleri MYO öğrencileri ve Hemşirelik Fakültesi öğrencileri ile Orman İşletmesi yetkilileri katıldı.
 

Aydın Orman İşletme Müdürü Yusuf Karartı yaptığı açıklamada "Aydın'da 2016 sonbahar ve 2017 ilkbahar döneminde toplam 54 bin 187 adet fidan dikimi gerçekleştirdik. Kızılçam, karaservi, maviservi, fıstıkçamı ana türlerinin yanı sıra tali türler ve diğer tip fidanlardan oluşan zengin fidan çeşitlerimiz bulunmakta. Aydın Çine yolu üzerinde belirlediğimiz 40 dekar alan arazi Bereket Ormanı olarak tahsis edilmiştir. Bu alana toplam 6 bin fidan dikilecektir. Bunlardan 5 bin tanesi Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen bir çaba için tahsis edildi. Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz ve Öğr. Gör. Nurcan Ek hocalarımızla yaptığımız işbirliği bizim için çok önemli. Dünyaya bıraktığımız karbon ayak izimizi azaltmak için çalışmak mutluluk verici." dedi.

Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz "Kongremizin ayak izini nasıl azaltırız diye düşünürken Yusuf Karartı Müdürümüz bize harika bir imkân sundu. 5 bin fidanı öğrencilerimizle birlikte toprakla buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.
 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN