Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Kendi Değerlerimiz”le Türkiye’de İnsan Yetiştirme Politikalarını konuştuk

28.04.2017
Geleneksel "Kendi Değerlerimiz" adlı söyleşi programı “Eğitim” konu başlığıyla, 27 Nisan 2017 tarihinde Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan’ın moderatörlüğünde Atatürk Kongre Merkezi Maiandros Salonu’nda gerçekleşti.

 

Etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Recai Tunca ve Prof. Dr. Törün Özer,  Eğitim Fakültesi öğretim elemanları,akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Üniversitemiz akademik personelinin bilgi birikimlerini ve deneyimlerini paylaştığı “Kendi Değerlerimiz” programında bu kez Eğitim Sistemi ve Türkiye’de İnsan Yetiştirme Politikaları konusuna açıklık getirildi. Programa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Ruhi Sarpkaya, Prof. Dr. Adem Özdemir, Doç. Dr. Esin Acar, Doç. Dr. Yalçın Özdemir, Doç. Dr. Ersen Yazıcı ve Öğretim Görevlisi Hasan Can Oktaylar, gündemdeki eğitim sorunlarını değerlendirdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan’ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte, tüm vatandaşlarımızı ilgilendiren ve merak edilen gündemdeki eğitim sistemiyle ilgili konular masaya yatırıldı. Etkinlikte, insan yetiştirme politikalarımız, gelişmişlik ile eğitim arasındaki ilişki ve Türkiye’de eğitim sisteminin yapısı ve işleyişi nasıldır? Nasıl bir insan istiyoruz? Eğitim bireye hangi değerleri kazandırmalıdır? Konuları mercek altına alındı.

Rektörümüz Prof. Dr. Bircan, geçtiğimiz haftalarda “Kendi Değerlerimiz” programıyla çok sıkıcı olabilecek konuları eğlenceli bir hale getirerek kitlelere ulaşabildiklerinin altını çizdi. Bu programlarda akademisyenlerimizle sohbet ederken dinlendiğini kaydeden Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, “ Kendi içimizdeki değerleri tanımak ve neler yapabileceğimizi görmek beni mutlu ediyor.” dedi. Üniversitemiz bütçesinin yüzde 76 sının personel giderleri olduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Bircan, insan kaynağının önemine değinerek, bu programda insan kaynaklarımızı yetiştiren eğitim sistemimizi değerlendireceklerini belirtti. Prof. Dr. Bircan, “Kendi Değerlerimiz” programının önümüzdeki haftalarda ilgi çekici konularla devam edeceğini söyledi.

Öğretim elemanlarımızın kendilerini tanıtmasının ardından başlayan etkinlikte eğitim sistemimizde yaşanan sıkıntılara açıklık getirilerek nitelikli bir eğitimle nitelikli insanın yetişebileceği, AR- GE’nin gelişebileceği ve kalitenin artabileceği dile getirildi. Söyleşide eğitim sistemimizin nitelikli insan yetiştirmeye yönelik olması gerektiğine değinildi.

Öncelikli olarak öğrencilerimizi yetiştiren öğretmenlerimizin KPSS’ de kendi alanlarından çıkan soruların ortalama yüzde 30’unu yapamadıklarını ifade eden akademisyenlerimiz, öncelikli olarak öğretmenlerimizin yetiştirilmesinin önemini vurguladı. Bununla beraber öğrencinin meslek seçiminde aile ve çevre faktörünün devreye girdiğini anlatan öğretim elemanlarımız, gençlerimizin meslek tercihlerini yaparken severek yapacakları mesleği değil iş kaygısının olmadığı bir mesleği seçtiğini kaydetti. En iyi problem çözenin tıpçı en iyi ezber yapanın hukukçu olduğu eğitim sistemimizde akademisyenlerimiz, bu sistemde kişinin vicdanı ve mesleğini sevmesi gibi faktörlerin göz ardı edildiğini anlattı.

Türkiye’nin eğitim sistemini diğer ülkelerle kıyaslayan hocalarımız, gelişmişlik düzeyi ile eğitim düzeyi arasındaki bağlantıya dikkat çekerek Finlandiya ve Singapur gibi ülkelerin eğitim alanındaki yükselişlerini slayt gösterisiyle anlattı. OECD ülkeleri içinde Türkiye’nin durumunu da değerlendiren eğitimciler, Ülkemizin, problem çözme, yaratıcı düşünme ve  inovasyon gibi eğitim alanını ilgilendiren birçok konuda köklü değişikliklere ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

Katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla son bulan etkinlikte, Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, katkılarından dolayı öğretim elemanlarımıza teşekkür belgesi verdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN