Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Kalp Damar Cerrahisinin Başarılı Ameliyatları Devam Ediyor

24.11.2017
Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Polikliniğine, sağ bacakta çok şiddetli ağrı şikâyetiyle başvuran 75 yaşındaki hasta Rıza Başarır, 3 haftalık süreçte 3 başarılı operasyon ile sağlığına kavuştu.

Ameliyatları gerçekleştirip kısa sürede hastayı sağlığına kavuşturan Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Gürcün; hastanın yakınmalarının sebebinin bacağı besleyen atardamarlardaki damar sertliğine bağlı yaygın damar tıkanıklıkları olduğunu belirtti ve şunları ekledi: “Damar sertliği, dünyada ölüm sebepleri arasında birinci sırada gelen ve vücuttaki atardamarları yaygın olarak etkileyen bir hastalıktır. Bacak atardamarlarında damar sertliğine bağlı dolaşım bozukluğu bulunan bir hastanın kalp ve beyin atardamarlarında da aynı problemin bulunma riski oldukça yüksektir. Bu tip hastalar Kalp Damar Cerrahisi’nin en problemli hasta gruplarından biridir. Bu ameliyatların zamanlaması ve önce hangi bölgeye müdahale edilmesi gerektiği son derece tartışmalıdır. Çünkü bir bölgeyi tedavi ederken diğer bölgede hayatı tehdit eden önemli bir problem çıkma riski yüksektir. Hangi bölgenin en büyük riski içerdiği, bu zamanlamanın kararlaştırılmasında önemli bir kriterdir.”

Kalp Damar Cerrahisi kliniğine yatırılarak tetkikleri yapılan hastanın beyninin sağ tarafını besleyen sağ şah damarında da damar sertliğine bağlı % 90 üzeri darlık saptandığını belirten Prof. Dr. Uğur Gürcün, “Nöroloji ve Kardiyoloji bölümleriyle birlikte yapılan değerlendirmeler sonucunda, hastanın 3 koroner damarı değiştirildi ve hasta kalp yönünden güvence altına alınmış oldu. Normalde kalp ameliyatından sonra, bacak ameliyatı için ortalama 2 ay bekleme süresi önerilir. Ancak hastamızın özellikle sağ taraf olmak üzere, her iki bacağı ciddi risk altında olduğundan biz bu süreyi 2 hafta olarak planladık ve ilk şah damarı operasyonundan 3 hafta sonra bacak damarlarına yönelik operasyona aldık.” diyerek hastaya uygulanan tedavi sürecini anlattı.

75 yaşındaki hastanın 3 hafta içinde hem beyin, hem kalp, hem bacak olmak üzere 3 ciddi operasyon geçirerek sağlığına kavuştuğunu vurgulayan Prof. Dr. Uğur Gürcün, “ Böyle 3 ciddi ameliyatın 3 hafta içinde yapılması az rastlanan bir durum. Hastamız sağlığına kavuşmuş bir şekilde taburcu edildi. Hastanın tüm ameliyatlarında bulunan Asistan Dr. Hüseyin Erkan başta olmak üzere, emeği geçen tüm ekibe teşekkür ederim.” sözleriyle açıklamalarına son verdi.

 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN