Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Kalehisar’da Araştırmalar Öğretim Üyemiz Başkanlığında Sürüyor

11.09.2020
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ile Üniversitemiz Sanat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin başkanlığında yürütülen “Çorum ve İlçelerinde, Orta Karadeniz’de Anadolu Selçuklu Dönemi Yapıları” konulu projeye bağlı olarak çalışmalar devam ediyor.

Çalışmalar Kapsamında Çorum Valisi Mustafa Çiftçi’nin 1 Eylül 2020 tarihinde Çorum İli Alaca İlçesine bağlı Mahmudiye Köyü’nde, Kalehisar Ören Yeri olarak bilinen bölgeyi ziyaret etti. 

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi’nin himayesinde, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aydemir,  Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Akyol, Fen- Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kubilay Metin, Alaca Kaymakamı Kürşat Atak, Kültür Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Arkeolog Ahmet Ertekin ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Şengül’ün katkılarıyla devam eden çalışmalarda, bölgenin kültürel ve turizm gelişimine katkı sağlamak hedefleniyor.

Alanda; medrese, hamam, kervansaray ve kale surları bulunduğunu ve ören yerinin Orta Karadeniz’de bilinen Anadolu Selçuklu dönemine ait tek kent olduğunu belirten Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin, “2019 yılında başlatılan Sanat Tarihi Yüzey Araştırması ile bilimsel anlamda Kalehisar, yeniden gündeme gelmiştir. 2019 yılında medresenin mevcut durumunu belgelemeyi amaçlayan çalışmaların yanı sıra küçük buluntulara yönelik yüzey taraması da yapılmıştır. 2020 yılında da mevcut mimari yapıların belgelenmesi sürdürülmüş, bu doğrultu da günümüze kısmen sağlam ulaşmış olan şehir surları ve kervansaray üzerine yoğunlaşışmış olup, yüzey tarama çalışmalarına da devam edilmiştir.” sözleriyle çalışmalar hakkında bilgi verdi.  

Üniversitemiz Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin başkanlığındaki ekip; Bakanlık Temsilcisi Sanat Tarihçisi Cihat Topoz,  Uşak Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Günnur Aydoğdu, Van Yüzüncü  Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Yalçın Karaca, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümünden Arş. Gör. Ali Rıza Bilgin, İstanbul Alman Arkeoloji Enstitüsünden Dr. Yasser Dallal, Uzm. Sanat Tarihçi Seçil Göven, Yüksek Lisans Öğrencisi Arkeolog Hüseyin Özkan, Arkeoloji öğrencisi Okan Güngör ve Sanat Tarihi öğrencisi Semi Boğaç Gürdal’dan oluşuyor.         

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN