Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Kadınlar Gününde Osteoporoz Eğitimi Düzenlendi

12.03.2019
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Şendur ve Doç. Dr. Elif Aydın’ın sunumlarıyla gerçekleşen Osteoporoz Eğitimi, 8 Mart 2019 tarihinde AİSYEM Toplantı Salonu’nda düzenlendi.

Eğitime,  Rektörümüz Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, Rektör Danışmanı Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Dündar, öğretim üyeleri, öğrenciler ve personelimiz katıldı.

Osteoporozun yaygın bir rahatsızlık olması sebebiyle düzenlenen eğitimin önemine işaret eden Rektörümüz Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir,  başta Prof. Dr. Ömer Faruk Şendur olmak üzere bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür etti.

Prof. Dr. Ö. Faruk Şendur, ‘Osteoporozu Tanıyalım’ konulu sunumunda,  osteoporozu; kemik dokunun çeşitli nedenlerle güçsüz ve kırılabilir duruma gelmesiyle oluşan iskelet kemiklerinin hastalığı olarak tanımladı.

En sık görülen kemik hastalığı olması sebebiyle osteoporozun önemine dikkat çeken Şendur, kemiği ve osteoporozun kemik üzerindeki etkilerini anlatarak, risk grupları, osteoporoz belirtileri, tanı yöntemleri, osteoporozun sonuçları, kırığın sık görüldüğü bölgeler, osteoporozdan korunma yolları, osteoporoza yararlı egzersizler ve tedavi konularında bilgiler verdi. Kadınlarda daha yaygın olarak görülen osteoporozun önlenebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ö. Faruk Şendur, tüm kadınların kadınlar gününü kutlayarak sunumuna son verdi.

Kemik Sağlığı Anne Karnındayken Başlıyor

Doç. Dr. Elif Aydın ‘Osteoporozdan Korunma’ konulu sunumunda, çocukluktan itibaren beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı ve “Kalsiyum kemiklerin temel yapı taşıdır.” dedi.

Doç. Dr. Elif Aydın, kalsiyum açısından zengin beslenmenin önemine dikkat çekerek beslenme önerilerinde bulundu. Sigara ve alkolün kullanılmaması gerektiğini, D vitamininin kemik erimesini önleyeceğini belirten Aydın, D vitaminini elde etme yolları, kemik sağlığını olumsuz yönde etkileyen ilaçlar, egzersiz, osteoporoza bağlı kırıklardan korunma yolları ve doktor kontrolü konularında bilgiler vererek sunuma son verdi.

Eğitim, soru-cevap bölümünün ardından gerçekleşen kokteyl ile sona erdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN