Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

İlk Adnan Menderes Çalıştayı Üniversitemizde Düzenlendi

18.09.2023
Üniversitemiz ev sahipliğinde Fahri Başkanlıklarını Aydın Valisi Yakup Canbolat ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent’in, Çalıştay Başkanlığını ise İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Akkoyun’un yaptığı Adnan Menderes Çalıştayı, 18 Eylül 2023 tarihinde Recep Tayyip Erdoğan Engelli Dostu Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Merhum Başbakan Adnan Menderes’in vefatının 62. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen çalıştaya, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent’in yanı sıra AK Parti Aydın Milletvekili Ömer Özmen, Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, Karacasu Belediye Başkanı Mehmet Erikmen, Köşk Belediye Başkanı Nuri Güler, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cemal İyem ve Prof. Dr. Nuh Kılıç ile Genel Sekreter V. Doç. Dr. Bertan Akyol, fakülte dekanları, MYO müdürleri, siyasi parti temsilcileri, akademik ve idari personel ile davetliler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Merhum Başvekil Adnan Menderes için hazırlanan videoların gösterimi gerçekleştirildi. Türkiye’deki pek çok üniversite ve akademisyenin katkısı ile gerçekleşen Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan çalıştayın açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, “1950 yıllarının Başbakanının, demokrasilerde kabul edilmeyecek şekilde 17 Eylül 1961 yılında aramızdan ayrılışının 62 yılı vesilesiyle ADÜ olarak, Cumhuriyetimizin 100. yılı etkinlikleri kapsamında 3 oturumlu ve 10 farklı disiplinli Adnan Menderes Çalıştayı ile onun hatırasını anmak ve bundan sonrası yol haritasının belirlemek için toplanmış bulunmaktayız. Merhum Menderes, Türk toplumuna gerçek demokrasiye geçecek yolu göstermiş geniş kitlelere bunun heyecanını aktarmıştır. Adnan Menderes Çalıştayı, Türkiye’de 10 yıl kesintisiz Başbakanlık yapan ilk siyasetçiyi ve sürecini müşterek bir sonuç raporunda toparlama gayreti ortaya koyacaktır.” dedi.

Ulusal ve uluslararası araştırmaların ele alındığı, yakın siyasi tarihimiz ve coğrafyamızda yaşanan olaylara değinilen çalıştayın ilk oturumunda konuşma yapan Çalıştay Başkanı Prof. Dr. Turan Akkoyun, “İktidara gelişine kadar Türk demokrasisine kazandırdıklarının yanı sıra ‘Beyaz İhtilal’ sonrası sağlık, sosyal güvenlik, zirai üretim, endüstriyel gelişim, bankacılık, sendikacılık, kültürel miras, sanat, dış politika, eğitim politikaları, ulaştırma çabaları ile sadece döneminin değil bilakis geleceğin yol haritasını çizen Merhum Adnan Menderes’in vefat yıl dönümünde adını gururla taşıyan Üniversitemizin düzenlediği çalıştay, birçok sorumluluğu kamuoyuna aktarma, yeni araştırmaların kapılarını aralama fırsatı vermektedir.  Kuvvetle muhtemel akademik bilgi aktarımı etkinliği ile birlikte hem bilimsel araştırmalar, hem de medya ürünleri miktarında yeni bir sıçrayışa şahitlik edilecektir. Bütün bunların yakın, orta ve uzun vadeli akademik çıktılar ile katma değere dönüşümünde başkanlığını üstlendiğimiz çalıştayın etkili olacağı kanaatini taşıyoruz.” dedi.

Üç oturum halinde gerçekleştirilen çalıştayda; Başvekil Adnan Menderes Oturumu Başkanlığını Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslıhan Büyüköztürk Karul yaparak “Siyasal Hipnoz, Eğitim, Marka Değer, Beyaz İhtilal” başlıklı sunum gerçekleştirildi. Maliye Bakanı Hasan Polatkan Oturumu Başkanlığını Aydın İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ali Sarılı yaparak “Tarım, Sağlık, Uluslararası İlişkiler, Hayvancılık” başlıklı sunum gerçekleştirildi. Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu Oturumu Başkanlığını ise Söke İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Pınar Zarif Tapkan yaparak “Müze, Makineleşme, Musiki, Özel Eğitim” başlıklı sunum gerçekleştirildi. Çalıştayda, Merhum Başvekil Adnan Menderes on beş farklı bilim dalı perspektifinden ele alındı. 

Çalıştay Sekretarya Sorumlusu Doç. Dr. Mavi Akkaya Yılmaz tarafından sonuç raporu bir metin haline getirilip araştırmacıların onayı ile kamuoyu ile paylaşılacak. 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN