Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Hastanemizde Çölyak Farkındalık Semineri Gerçekleşti

25.07.2017
Çölyak Farkındalık Semineri, 20 Temmuz 2017 tarihinde Öğretim Üyeleri Bloğu Seminer Salonu’nda gerçekleşti.

Seminerde, Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Tokgöz, çölyak hastalığını; genetik olarak duyarlı kişilerde başlıca buğdaydaki gluten ve arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllardaki gluten benzeri diğer tahıl proteinlerine karşı kalıcı intolerans olarak gelişen proksimal ince barsak hastalığı olarak tanımladı.

Tedavisi Yaşam Boyudur

Yrd. Doç. Dr. Yavuz Tokgöz öncelikli olarak hastalığın tarihsel tespitinden bahsederek; sebepleri, belirtileri, kimlere test yapılması gerektiği, yüksek riskli gruplar hakkında bilgi verdi.

Çölyak hastalığı tanısının kesin olması gerektiğini çünkü bir ömür boyu devam eden bir hastalık olduğunu ve tedavisinin de yaşam boyu olduğunu vurgulayan Tokgöz, tanı yöntemleri, geç tanı, tedaviye uyumsuzluğun etkileri ve tedavi yöntemlerini aktararak sunumuna son verdi.

Ömür Boyu Sürecek Glutensiz Tıbbi Beslenme Tedavisidir

Çölyak Hastalığında beslenmeyi anlatan Uzman Diyetisyen Didem Güneş, tedavinin ömür boyu sürecek glutensiz tıbbi beslenme olduğunu, bu tedaviye sıkı bir şekilde uyulmasının hastalığın ilerleyişi açısından önemli olduğunu belirtti.

Güneş, glutensiz diyeti “Bir eliminasyon diyetidir. Buğday, arpa, çavdar gibi tahılları içeren tüm besinlerin ve bu tahılların işlenmesiyle oluşan tüm ürünlerin (un, nişasta, ekmek, pasta, kurabiye, bisküvi, kek, irmik) içeceklerin ve ilaç türevlerinin günlük beslenme örüntüsünden çıkarılması gerekmektedir.” sözleriyle açıkladı.

Uzman Diyetisyen Didem Güneş ayrıca besin grupları ve tüketilebilirlikleri, glutensiz ürünler, gluten içeren gıda katkı maddeleri, glutenin çapraz bulaşma yollarının neler olduğu ve nasıl engel olunması gerektiği ve çölyakla yaşamda karşılaşılan zorluklar konularında ayrıntılı bilgi verdi.

Hasta ve hasta yakınlarının katıldığı seminer soru-cevap bölümünün ardından gerçekleşen pasta kesimi ile sona erdi.

 

 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN