Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

‘Gökyüzüne En Yakın Bitkiler ve Tüllüşahın Hikayesi’ Adlı Sergi Düzenlendi

03.07.2023
Üniversitemiz Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Kırmacı tarafından kurulan ‘Farklı Bakış (FABA) Eğitim, Kültür ve Araştırma Derneği’, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ve Üniversitemizin ortak etkinliği olarak gerçekleşen ‘Gökyüzüne En Yakın Bitkiler ve Tüllüşahın Hikayesi’ başlıklı sergi yoğun katılımla sanatseverleri ağırladı.

Ülkemizin farklı bölgelerinde gerçekleştirilen araştırmalar ve doğa gezilerinden Prof. Dr. Mesut Kırmacı ve Doç. Dr. Metin Armağan tarafından çekilen fotoğraflar sergide hikayeleriyle birlikte sanatseverlere ve katılımcılara sunuldu. Yaklaşık 12 bin bitki taksonuna sahip ülkemizin bitki zenginliğinin tanıtılarak farkındalık oluşturmayı amaçlayan sergiye Buharkent Meslek Yüksekokulu Öğretim Elemanı Dr. Öğr. Üyesi Mithat Evrim Demir ve Öğr. Gör. Dr. Gözde Aslan da önemli katkı sağladı. 

Sergide, Aydın’ın simge bitkilerinden biri haline gelen “Tüllüşah’a (Aydın Gaşağı)” özel bir yer verilerek bitkinin tanıtımı ve korunmasına katkı sağlamak hedeflendi. Ülkemizin bitki zenginliği ve Tüllüşahın tanıtılması adına TÜBİTAK Doğa ve Bilim Okulları tarafından 3 dönem desteklenen proje kapsamında Aydın’da öğretim gören yaklaşık 140 öğrenciye eğitim verildi. Prof. Dr. Mesut Kırmacı tarafından sözleri yazılan Tüllüşahın türküsü, Müzik Öğretmeni Arif Balyemez tarafından bestelendi. 

Sergide Prof. Dr. Mesut Kırmacı “Bitkilerin Türk Kültüründeki Yeri” başlıklı seminer gerçekleştirdi. Geçmişten günümüze kadar doğa ile uyumlu yaşamış Türk topluluklarının doğaya bakış açısı, doğa insan ilişkileri özellikle de bitkilerle olan etkileşimlerini anlatmak üzere hazırlanan seminerde, bugün küçük kırıntıları hala Anadolu'nun birçok yerinde görülen kadim bilgiler katılımcılara aktarıldı. Kayın, selvi, sedir ve  meşe gibi ağaçların yanında özellikle Osmanlı döneminde padişahların da dahil olduğu bir hobi ve ticaret ürünü haline gelmiş gül, lale, karanfil, nergis ve sümbül hakkında bilgiler verildi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN