Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü lisans öğrencileri, TÜBİTAK tarafından yürütülen 2209-A – Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı ve 2209-B – Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı kapsamında önemli bir başarıya imza attı. 2024 yılı içerisinde 2209-A programı kapsamında 13, 2209-B programı kapsamında ise 2 olmak üzere toplam 15 proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.
TÜBİTAK 2209-A programı kapsamında desteklenen projeler:
“Mikrobiyal Transglutaminaz Enzimi ve Arthrospira (Spirulina) platensis Türü Mikroalg Kullanarak Deve Sütünden Kefir Üretimi ve Ürün Karakterizasyonu”Danışman: Doç. Dr. Selda Bulca | Proje Ekibi: Kübra Tutar, Şükran Pınar
“Çörek Otu Kahvesinin Kalite Kriterlerinin Belirlenmesi”Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Aslı Zungur Bastıoğlu | Proje Ekibi: Hafize Yılmaz, Aylin Dündar
“Papaya Atıklarının Glutensiz Kraker Yapımında Değerlendirilmesi”Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Aslı Zungur Bastıoğlu | Proje Ekibi: Ezgi Hacıfettahoğlu, Sude Nur Çoban
“Kaju Yoğurdu ve Chia Tohumuyla Fonksiyonel Kahramanmaraş Tarhana Üretimi”Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Aslı Zungur Bastıoğlu | Proje Ekibi: Ayşe Nadiye Bayraktar
“Geleneksel Pestil Üretiminde Doğal Tatlandırıcılar ve Hurma Unu Kullanımının Araştırılması: Daha Sağlıklı Şekerleme İçin Sürdürülebilir Bir Yaklaşım”Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Aslı Zungur Bastıoğlu | Proje Ekibi: Aysun Gülen, Zeynep Özen
“Balkabağı Meyvesinden Dondurarak Kurutma Yöntemi ile Üretilen Vegan ve Glutensiz Sağlıklı Atıştırmalık Üründe Bazı Fizikokimyasal Özellikleri ile Tüketici Kabul Edilebilirliğinin Belirlenmesi”Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Edibe Seda Erten | Proje Ekibi: İrem Akın, Beril Güçlü, Beyda Emine Elmacı, Dilan Şahin
“Kamkat (Fortunella margarita) Meyvesinden Elde Edilen Vegan Yumuşak Şekerlemelerde Antioksidan Aktivitesi, Toplam Fenolik Miktarı ve Tüketici Kabul Edilebilirliğinin Belirlenmesi”Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Edibe Seda Erten | Proje Ekibi: Melisa Köroğlu, Esmanur Yaşar, Simay Şevval Coşkun
“Kavun Kabuğu ve Çekirdeklerinin Gıdalarda Katkı Maddesi Olarak Hazır Hale Getirilmesi İçin Farklı Kurutma Teknikleri Kullanılarak Kurutma Kinetiğinin Araştırılması”Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Özgün Güzdemir | Proje Ekibi: Fatma Acar, Rabia Kaya
“Nanoenkapsüle Kuersetin ile Zenginleştirilmiş Fonksiyonel Elma Suyu Eldesi”Danışman: Arş. Gör. Dr. Dilara Konuk Takma | Proje Ekibi: Ece Değirmenci, Zeynep Kahraman
“Glutensiz Bisküvi Üretiminde Kayısı ve Şeftali Posasının Kullanımı: 5-HMF Oluşumu ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri”Danışman: Arş. Gör. Dr. Aslı Yıldırım Vardin | Proje Ekibi: Elif Bahar Taş, Görkem Köksal, Emirhan Doğan
“Spirulina İlaveli Smoothie İçeceğinin Proses Parametrelerinin Optimizasyonu”Danışman: Öğr. Gör. Dr. Mehmet Çelebi | Proje Ekibi: Simge Karahan, Kübra Çeliksoy
“Farklı İncir Türlerinin İncir Uyutması Tatlısının Tekstürel ve Aroma Özellikleri Üzerine Etkisinin Belirlenmesi”Danışman: Öğr. Gör. Dr. Mehmet Çelebi | Proje Ekibi: Cemile Selen Şimşir, Hatice Büşra Koç
“İncir Uyutması Tatlısının Üretim Prosesi Parametrelerinin Optimizasyonu”Danışman: Öğr. Gör. Dr. Mehmet Çelebi | Proje Ekibi: Raziye Eskici, Elif Yeşilyurt
TÜBİTAK 2209-B programı kapsamında desteklenen projeler:
“Sorgum Unu ve Domates Kabuğu Artığı İlaveli Glutensiz Çorba Üretimi ve Ürünün Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”Danışman: Prof. Dr. Hilal Şahin Nadeem | Proje Ekibi: İbrahim Kuzdağı, Şehrivan Çiçek
“Peynir Altı Suyu Kullanılarak Üretilen Çilek Aromalı Probiyotik İçecek Üretiminde Atık Enginar Yaprağı Tozu Kullanımının Değerlendirilmesi”Danışman: Doç. Dr. Didem Peren Aykas Çinkılıç | Proje Ekibi: Sude Dilsizoğlu
Tüm öğrencilerimizi ve danışman akademisyenlerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.