Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Geleneksel Prematüre Günü Gerçekleşti

26.11.2018
Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesince düzenlenen Geleneksel Prematüre Günü etkinliğinin sekizincisi, 16 Kasım 2018 tarihinde Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

Etkinlikte; Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Bekir Dağlı, Doç. Dr. Yusuf Kurtulmuş, öğretim üyelerimizin yanı sıra prematüre bebek sahibi aileler ve bebekler bulundu.

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Çocuk Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı ve Yenidoğan Ünitesi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Münevver Kaynak Türkmen, 8. kez Dünya Prematüre Bebek Günü etkinliğinde bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti ve “Anne karnında 37. haftayı tamamlamadan dünyaya gelen bebeklere prematüre diyoruz. Bu bebeklerimiz 23 haftadan 37 haftaya kadar olan süreyi kapsamaktadır.  Dünyada ve ülkemizde her 100 bebekten 12’si, neredeyse 10 bebekten 1’i dünyaya erken doğmakta.  Dünyaya erken gelen bu bebeklerin Yenidoğan uzmanları tarafından izlenmesi ve Yenidoğan eğitimi almış hemşireler tarafından bakılması son derece önemlidir. ” sözleriyle Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerinin önemine dikkat çekti.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Fahriye Tosun, “Bugün prematüre doğan bebeklerin farklı sorumlulukları olduğu konusunda toplumu bilgilendirmek,  farkındalığı arttırmak için oldukça önemli bir gün. Bu bebeklerin yaşama tutunmaları, sağlıklı ve en az hasarla hayata devam etmeleri için uyum içinde çalışan bir ekibimiz var. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Bu yıl Üniversitemiz Tıp Fakültesini birincilikle kazanan Mehmet Zait Özdemir, 11 Kasım 1999 tarihinde 31 haftalık prematüre bir bebek olarak dünyaya geldiğini, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde 40 gün küvezde kaldığını hayata tutunmasının Prof. Dr. Münevver Kaynak Türkmen ve ekibinin katkılarıyla olduğunu belirtti.

Hastanemiz Neonatoloji Bilim Dalında ilk Yandal Uzmanlığını alan Uzm. Dr. Defne Ergür, prematüre bebeklerin gelişimsel açıdan oldukça özel ve hassas bebekler olduğunu belirttiği konuşmasında mesleki deneyimlerini aktardı.

Prematüre dünyaya gelen çocukların, resim çizip boyama yaparak eğlendiği, yüzlerinin boyandığı etkinlik, Prof. Dr. Münevver Kaynak Türkmen’in prematüre çocuklar ve aileleriyle birlikte günün anısına hazırlanan pastayı kesmesiyle sona erdi. 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN