Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Geleneksel Diriliş Konferanslarımızda “Güçlü Türkiye ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini” Konuştuk

03.04.2017
Üniversitemiz tarafından yirmincisi düzenlenen “Diriliş Konferansları” kapsamında Cumhurbaşkanlığı Halkla İlişkiler Başkanı İlker Astarcı, Atatürk Kongre Merkezi Miletos Salonu’nda 31 Mart 2017 tarihinde “Güçlü Türkiye ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ” konulu konferans verdi.

Konferansa, Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recai Tunca, Genel Sekreter V. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aslan, akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Kendisine böyle bir ortamda konuşma yapma fırsatı sunduğu için Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan’a ve salonu dolduran öğrencilerimize teşekkür ederek konuşmasına başlayan İlker Astarcı, 16 Nisanda halk oylamasına sunulacak olan Anayasa’da değişikliği öngören 18 maddeye açıklık getirdi.

Anayasa metinlerinin devlet ile millet arasındaki mutabakat metinleri olduğunu dile getiren Astarcı, Ülkemizdeki 60 ve 82 Anayasalarını eleştirerek bu Anayasaların, millet iradesinin silah zoruyla çiğnenerek yapıldığını anlattı.  1876 tarihinde başlayan anayasa tarihimizde, bu zamana kadar 5 defa anayasa yazıldığını vurgulayan Astarcı, son iki Anayasa’nın darbeler sonucu yazıldığını, 82 Anayasasına 17 kez müdahale edilerek 113 maddesinin değiştirildiğini aktardı. Astarcı, bu değişikliklerin yapılma sebebini ise darbeciler tarafından anayasaların millet iradesinde karşılığının bulunmamasına bağladı.

Milletvekili sayısının artışı konusunda yapılan eleştirilere yanıt veren Astarcı, 1995 yılında Türkiye nüfusunun 58 milyon olduğunu ve bugün Türkiye’nin 82 milyon nüfusa ulaştığını anlatarak meclisin 550 milletvekilinden 600 milletvekiline artışını, milletin iradesinin meclise taşınması ve temsil oranının artması olarak değerlendirdi. Almanya, Fransa ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerin nüfusa oranla milletvekili sayılarını, ülkemizin nüfusu ve milletvekili sayısıyla kıyaslayan Astarcı, bu ülkelerin nüfusa oranla milletvekili sayısı ve temsil oranlarının ülkemizden yüksek olduğunu ve milletvekili sayısını 600’e çıkarmanın ne kadar doğru bir karar olduğunu ifade etti.

Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile çift başlılığın sona ereceğini kaydeden Astarcı, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’ndaki “Yüksek” ibaresinin kaldırılacağını anlatarak “Hiçbir irade milletin iradesinden yüksek değildir.” dedi. Astarcı, Bu kurulun üyelerinin 11 tanesini meclisin seçeceğini sözlerine ekledi.

Etkinliğin sonunda İlker Astarcı’ya Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, teşekkür belgesi ve Üniversitemiz hediye paketini verdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN