Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Geleneksel Basın Ödülleri Töreni Üniversitemizde Gerçekleşti

26.07.2019
Aydın Gazeteciler Cemiyeti tarafından (AGC) Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen “Basında Sansürün Kaldırılışının 111. Yılı Etkinlikleri ve AGC Basın Ödülleri Töreni” 25 Temmuz 2019 tarihinde Atatürk Kongre Merkezi Miletos Salonu’nda gerçekleşti.

Törene Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay,  Aydın Milletvekilleri Metin Yavuz ve Rıza Posacı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Evrim Karakoz, Rektörümüz Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt, il müdürleri, cemiyet başkanları, akademik ve idari birim yöneticileri, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan etkinlikte, İletişim Fakültesi öğrencisi Eren Taşyürek’in yönetmenliğini yaptığı ve birçok dalda ödül alan “Sarı Zeybeğin İzinde” adlı belgesel film izlendi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan AGC Başkanı Semra Şener, basında sansürün kaldırılışının 111. yılında yerel basının yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Şener, “Basının her satırında memleketine hizmet edenler var. Sesimizi duymazsanız, sesinizi duymazlar.” sözleriyle yerel basına sahip çıkılması gerektiğine işaret etti. Şener, yerel basının üretim maliyetlerinin çok yüksek olduğunu ifade ederek var olabilmek için halkın desteğine ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Aydın Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay,  medya mensuplarının basın bayramını kutlayarak “24 Temmuz Basın Bayramı, idarecilerin ‘yaz kontrol edelim’ dedikleri noktadan, ‘yazdıklarını özgürce yayınlayabilirsin’ durumuna ulaştıkları süreçtir. Basın özgürce yazmaya ve yayınlamaya devam edecektir.” diyerek basın özgürlüğünün önemine dikkat çekti. Vali Yardımcısı Günay, yerel basının yaşadığı sıkıntıları Aydın milletvekillerinin dikkatine sundu.

Aydın Milletvekili Rıza Posacı ise yerel yönetimlerin tüm kademelerinde bulunduğunu söyleyerek yerel basının yaşadığı sıkıntıların farkında olduklarını ve ilerleyen dönemlerde bununla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çalışma yapacaklarını anlattı. Posacı, konuya ilişkin Cemiyet Başkanı’yla istişare edeceklerini vurguladı.

Hızla gelişen günümüz dünyasında doğru bilgiye ulaşmada basın mensuplarının meslek grupları arasındaki yerini son derecede kıymetli bulduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, kamu vicdanının sesi olabilmek gibi hassas bir misyon üstlenen basının, gece gündüz demeden bu zor ve meşakkatli görevi yerine getirmek için sarf ettiği çabayı takdire şayan bulduğunu söyledi.

Rektörümüz Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, “İlimizin kalkınmasında önemli katkılar sunan basın mensubu arkadaşlarımın özveri içinde yerine getirdikleri görevlerini bundan sonra da aynı duyarlılıkla tarafsız gazetecilik anlayışı çerçevesinde yerine getireceklerine inancımız tamdır. Biz de Aydın Adnan Menderes Üniversitesi olarak gerek Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğümüzle gerekse talep halinde belirli konularda verdiğimiz beyanatlarla ilimizdeki medya mensupları ile iletişimimizi güncel tutmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.” dedi. Ödüle layık görülen gazetecileri tebrik eden Rektörümüz Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, Aydın halkının gören gözü işiten kulağı oldukları için tüm basın mensuplarına şükranlarını sundu.

Yereldeki basın mensuplarının Aydın’ı ilgilendiren konularda yaptıkları haberlerle, ilimizle ilgili olumlu ve olumsuz durumları üst mercilere ulaştırdıklarını ifade eden Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Evrim Karakoz,  yerel basının gelir gider dengesinin korunmasında her bireyin sorumluluğu olduğunu söyledi.

“Yılın Bilim Adamı Ödülüyle Aydın’a Yaşattığınız Gurur İçin Teşekkür Ederiz”

Rektörümüz Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir’in konuşmasının ardından AGC Başkanı Semra Şener 2017 yılında "Yılın Bilim Adamı" ödülünü alarak Aydın’a büyük gurur yaşattığı için Rektörümüze teşekkür ederek, vermiş olduğu desteklerden dolayı kendisine plaket takdim etti.

Basın özgürlüğünün önemine dikkat çeken Aydın Baro Başkanı Av. Gökhan Bozkurt, ülkemizin basın özgürlüğü konusunda yol kat etmesi gerektiğine işaret ederek, Atatürk’ün “Basın milletin müşterek sesidir.” sözüyle konuşmasını sonlandırdı.

Muğla Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Akbulut, yerel basının yaşadığı sorunlara dikkat çektiği konuşmasında, basının halkın sesi olmaktan ziyade sahibinin sesi olduğunda, asıl işlevini yerine getiremeyeceğini ifade etti.

Protokol konuşmalarının ardından AGC Başkanı Semra Şener,  basın ödüllerine başvuranlara katılım belgelerini ve jüri üyelerine teşekkür belgelerini verdi.

Belgelerin verilmesinden sonra başlayan ödül töreninde; Aydın Sarı, Süleyman Kasım Şener, Bülent Çam, İrfan Karasakal, Hüseyin Doğan, Metin Tetik, Bekir Aygül ve Abdülkadir Turhan AGC Özel Ödülü'ne; Fatma Yazıcı, Kazım Yörükçe, Kıvanç Uğur ve Murat Tan ise AGC Teşvik Ödülü'ne layık görüldü.

Basın Ödülleri kategorisinde, Yılın Köşe Yazısı ödülü, “Önce Yastıklarımızı Ayırdılar” başlıklı yazıyla Asuman Dokuzlu’ya, Yılın Görüntülü Haberi ödülü, “3 Kez Gazi Oldu, Her Seferinde Görevine Döndü” haberiyle Abdurrahman Fırat’a, Yılın Röportajı ödülü, “Aydınsporlular Zaman Tüneline Girin, 52 Yıl Öncesine Giriyoruz” yazısıyla Atilla Dağıstanlı’ya, Yılın İnceleme ve Araştırma Yazısı ödülü “Aydınlı İlk Şoförler ve Otomobiller”  araştırmasıyla Mehmet Özçakır’a ve Yılın Haberi ödülü “Öğrencilerin Yol Çilesi” haberiyle Burhan Ceyhan’a verildi.

Etkinlik hatıra fotoğrafı çekiminin ardından düzenlenen kokteyl ile sona erdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN