Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

“Fransız Basını ve Bilim Çevrelerinde Yeni Türkiye Cumhuriyeti” Temalı Panel Düzenlendi

07.12.2023
Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Fransız Kültür ve Sanat Topluluğu’nun iş birliğinde düzenlenen “Fransız Basını ve Bilim Çevrelerinde Yeni Türkiye Cumhuriyeti" konulu panel, 7 Aralık 2023 tarihinde Atatürk Kongre Merkezi Aydın Bey Salonu’nda gerçekleşti.

Panele, İTBF Dekan V. Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran, Dekan yardımcıları Doç. Dr. Mesut Günenç ve Dr. Öğr. Üyesi Arzu Özver, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, açılış konuşmasını yapan İTBF Dekan V. Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran, Fransız basını ve Türkiye Cumhuriyeti ile ilgili çalışmaların önemine vurgu yaparak panelde emeği geçenlere teşekkür etti.

Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Songül Aslan tarafından yöneltilen  soruları cevaplayan Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarıca, dönem Fransa’sında basının durumu, Fransız basını ve Türkiye, basının ortaya çıkması, denetimi ve sansürü, Dönem Fransa’sında Türkler ve Türkiye üzerine yayın yapan en yaygın gazeteler, Türkiye’nin Cumhuriyet öncesi  Batı basınındaki yeri, Atatürk’ün o dönemde Fransız basınında yer alan resimleri, Kurtuluş Savaşı’nın basına yansıması, Fransa ile Ankara arasında süreci belirleyen yaklaşım değişikliği ile Fransız Hükümeti’nin İngilizlerden ayrı davrandığını gösteren açıklamalara değindi. Panelin devamında Cumhuriyet sonrası adımların, yeniliklerin ve devrimlerin Fransa’ya yansımaları ile ilgili bilgi verildi.

Soru-cevap bölümünün ardından Dekan V. Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran tarafından, katkılarından dolayı Prof. Dr. Mustafa Sarıca ve Doç. Dr. Songül Aslan’a teşekkür belgeleri takdim edildi. Panel, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

 

 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN