Fen Fakültesinin Projesine, TÜBİTAK’tan Destek

04.06.2024
Üniversitemiz Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Elemanı Araş. Gör. Dr. Fatma Bursalı’nın yürütücü, Prof. Dr. Fatih M. Şimşek’in danışmanı, Ordu Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Şafak Kalındamar’ın ve Üniversitemiz Biyoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustapha Touray’ın araştırmacı olarak yer aldığı proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında destek almaya hak kazandı.

“Sıtma Vektörü Anopheles sacharovi (Diptera: Culicidae) Türü ile İlişkili Asaia Bakterileri Üzerine Araştırmalar” başlıklı KBAG-124Z418 numaralı çalışma hakkında açıklama yapan proje ekibi, “Son yıllarda sıtma mücadelesinde genetik mühendislik yöntemleri ile genetiği farklılaştırılmış sivrisinek simbiyontlarının elde edilmesi anlamına gelen paratransgenezis adı verilen alternatif bir strateji geliştirilmeye ve kullanılmaya başlanmıştır. Çalışma kapsamında ülkemizdeki sıtma hastalığının en önemli vektörü olan  Anopheles sacharovi türünün mikrobiyotası kullanılarak paratransgenik adaylardan biri Asaia bakterilerinin tespit edilmesi, tüm genom DNA dizilimlerinin yapılması, vektörlerin ve vektörel hastalıkların kontrolünde doğal ürünlerin keşfinin yanı sıra bu bakterilerin biyolojik mücadele de kullanılmasındaki potansiyeline dair önemli sonuçları ortaya çıkarabilecektir.” dedi.

Proje ekibini tebrik eder, başarılı çalışmalarının devamını dileriz.