Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Eurofish Magazine Dergisi’nden Ziraat Fakültesine Ziyaret

17.08.2023
Merkezi Danimarka’da bulunan, su ürünleri ve balıkçılık üzerine yazılar yayımlayan Eurofish Magazine Dergisi Editörü Behnan Thomas, Üniversitemiz Ziraat Fakültesine ziyarette bulundu.

Ziyarette Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Çoban ile yapılan röportajda; Türkiye su ürünleri sektörü, orkinos yetiştiriciliği, küresel iklim değişikliğinin su ürünleri yetiştiriciliğine etkisi, küresel piyasalardaki durum ile birlikte Üniversitemiz Ziraat Fakültesinin Ar-Ge alanları gezdirilerek yapılan çalışma ve projeler hakkında bilgi verildi. 

Prof. Dr. Deniz Çoban’ın da içinde yer aldığı, Kılıç Deniz Ürünleri A.Ş. firmasının yürütücülüğünü yaptığı ve sonuçları uluslararası kitap bölümü şeklinde yayımlanan üniversite-sanayi projesi, Atlantik mavi yüzgeçli orkinosun larval dönem yetiştiriciliği üzerine yapılan çalışmalar hakkında sorular soruldu. Atlantik mavi yüzgeçli orkinos, nesli tehlike altında olan ve uluslararası bir kuruluş (International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas, ICCAT) tarafından ülkelere verilen kotalar ile avcılığı yapılan bir türdür. Türün ülkemizdeki yetiştiricilik çalışmalarının aşamaları ve gelecek projeksiyonu üzerine görüşüldü. 

Türkiye’de son yıllarda başlayan Akdeniz midyesi yetiştiricilik çalışmalarına da değinilerek özellikle yetiştiricilik yöntemleri ve bölgelere göre farklılıkları hakkında bilgi verildi. Bununla birlikte türün ihracat potansiyeli yüksek olmasına karşın denizlerdeki kirlilik etkenlerinden çabuk etkilendiği için AB ülkelerine ihracatının nasıl olması gerektiği görüşüldü. Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan türlere ek olarak küresel iklim değişikliği ve azalan balık stoklarının etkisinin insan gıdası üzerine nasıl olacağı, buna bağlı olarak ülkemizde hangi türlerin yetiştiriciliğinin yapılması gerekliliği hakkında bilgi verildi.

Ziraat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Üniversitemiz Ziraat Fakültesinin su ürünleri yetiştiriciliği bakımından bölgeye önemli katkılar sunduğunu ve su ürünleri yetiştiriciliğini yurt dışı medyaya da yakından tanıtma fırsatları elde ettikleri için Prof. Dr. Deniz Çoban’a ve Behnan Thomas’a teşekkür etti.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN