Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Diriliş Konferansları ‘’Muhafazarlık ve Modernlik Arasında Din’’ Temalı Konferansla Devam Etti

28.04.2017
Üniversitemizde Dirilliş Konferansları kapsamında 27 Nisan 2017 tarihinde düzenlenen, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün’ün konuşmacı olarak katıldığı ‘Muhafazakarlık ve Modernlik Arasında Din’temalı konferans AİSYEM Salonu’nda yapıldı. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, Genel Sekreter Vekili Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aslan, öğretim üyeleri ve öğrencilerin katıldığı konferans büyük ilgi gördü.

Din ile muhafazakarlığı yana yanyana getirmek, din ile modernliği  yanyana  getirmekten daha sık rastladığımız bir refleks diyen Prof. Dr. Düzgün ‘ dinin zihniyet konularında devrimci; sosyal ve hukiki konularda ise  ıslahatçı olduğunu belirterek Hz. Peygamber’in  ‘elimden geldiğince ıslah edeceğim’ sözünü hatırlattı.   Islah kelimesinin,   faydasını  başkasının gördüğü  eylem anlamına gelen salah kökünden  geldiğini belirten Prof. Dr. Düzgün,  dinin ıslahattan daha çok temeli olan  ama alanı dar olan devrimci yönünün, Hz Peygamber’in  mesajlarının odağında  olan  özgürlük mücadelesi  ve açlıkla mücadele kavramlarında ortaya çıktığını ifade etti.

Bir sahabenin’ biz Hz. Peygamber’i  defnettikten sonra, onun kabrinden elimize bulaşan toprakları silkeledikten sonra yüreklerimizi kaybetmiştik,  sözüne dikkat çeken Prof. Dr. Düzgün  ‘23 yıllık  süre  içerisinde Hz Peygamber’ sahabelerin  büyük bir kısmını değiştirdi,  çok az bir kısmını  dönüştürdü. Gerçekten bir dönüşüm yaşansaydı, o kaybedilen yüreklerin binlerce Müslümanın kanının dökülmesine neden olmazdı. Ve İslam dünyası bu çöküşü yaşamayacaktı’ dedi. 

Din olgusunu, tarihi süreç içerisinde,  güçlü bir ırmak mı  ya da  bir okyanus olarak mı algılayacağız sorusunun önemli bir çıkış noktası olduğunu vurgulayan,  Prof. Dr. Düzgün,   okyanusta bir hedefiniz vardır , gitmek için farklı rotalar tutabilirsiniz, istediğiniz gibi gemiyi hareket ettirebilirsiniz, rüzgarı arkanıza alabilirsiniz, en önemlisi, rotayı belirleyecek sizsiniz, güç kuvvet sizdedir. Bu anlamda dini bir okyanus olarak görürsek; herkesin özgür, karnının tok , eşit ,kimsenin birbirine karşı kin beslemediği , nefretin, öfkenin olmadığı bir kardeşlik toplumu gibi varılacak hedeflerin olduğu; samimiyet, içtenlik, becerinin itici güçler olduğu bir kardeşlik toplumunun bizi beklediğini düşünüyorum’ dedi.

Konferansın ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan tarafından Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün’e teşekkür belgesi ve  hediye takdimi yapıldı.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN