Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Çölyak Hastaları İçin Farkındalık Oluşturdular

05.05.2017
Üniversitemiz Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Topluluğu öğrencileri tarafından 4 Mayıs 2017 tarihinde Çölyak hastalığı yemek yapım ve tadım atölyesi etkinliği düzenlendi.

Üniversitemiz beslenme ilkeleri laboratuvarında düzenlenen etkinliğe topluluk üyeleri, beslenme ve diyetetik bölümü öğretim üyeleri ve çölyak hastaları katıldı. Toplumda çölyak hastalığına karşı farkındalık oluşturmak ve dikkat çekmek istediklerini ifade eden topluluk başkanı Lale Nesil, “Bu etkinliğimiz ile çölyak hastalarının mutfakta nelere dikkat etmesi, bu hastaların alışveriş yaparken etiketleri nasıl okumaları gerektiğini ve diyetleri konusunda ne gibi programlar izleyebileceklerinin sorularını cevaplamaya çalıştık.” dedi.

Beslenme ve diyetetik bölümü öğrencileri ve öğretim üyeleri tarafından hazırlanan yemekler etkinlikte hastalara sunuldu.

Çölyak Hastalığı Nedir?

Çölyak Hastalığı ince bağırsağın, GLUTEN adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Buğday, Arpa, Çavdar ve Yulaf gibi tahıllar GLUTEN içerir. Alınan gıda, ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır. Vücudumuzun yeterince gıda alabilmesi, ince bağırsakta çok sayıda bulunan ve VİLLUS çıkıntıları olarak adlandırılan kıvrımlar tarafından sağlanır. Çölyak Hastaları glutenli yiyecekler tükettiklerinde bağırsak mukozasında alerji nedeniyle villus çıkıntıları ve kıvrımları tahrip olarak azalır ve küçülürler. Böylece bağırsak yüzölçümü gittikçe azalır ve alınan gıdalar emilemez hale gelir. Sonuçta beslenme yetersizliği, arkasından da hastalık belirtileri ortaya çıkar.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN