Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Çölyak Farkındalık Günü Toplantısı Gerçekleşti

10.05.2018
8 Mayıs Dünya Farkındalık Günü nedeniyle, Aydın Çölyak ve Glutensiz Beslenme Derneği ile Üniversitemiz Genç Liderler Topluluğunun birlikte düzenlediği Çölyak Farkındalık Günü Toplantısı, 8 Mayıs 2018 tarihinde Üniversitemiz Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

İlimiz Valisi Yavuz Selim Köşger’in eşi Fatma Köşger, Öğr. Gör. Avukat Hatice Bircan’ın katıldığı toplantıya halkımızın da ilgisi yoğun oldu.

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Hadi Yaşa’nın başkanlığını yaptığı toplantının diğer konuşmacıları Halk Sağlığı Uzmanı Nükhet Kırağ, Diyet Uzmanı Didem Güneş ve kendisi de çölyak hastası olan Üniversitemiz Öğrencisi Feyza Taşkın idi.

Toplantının ilk konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Hadi Yaşa, Çölyak hastalığının, adeta öksüz bir hastalık olduğunu, çünkü tanı ve tedavisinde gecikmeler yaşanabildiğini, tanı süresinin bazen 10 yılı bulabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Yaşa, “Çölyak Hastalığı genetik olarak uygun hastalarda gelişen allerjik bir ince barsak hastalığıdır. Ülkemizde yaklaşık %1 oranında Çölyak hastası bulunuyor. Aydın ilinde ise bu rakam 700 civarında.” şeklinde konuştu.

Toplantıda, Halk Sağlığı Uzmanı Nükhet Kırağ, Çölyak Hastalığının dünya ve Ülkemizde görülme sıklığı konusunda, Diyet Uzmanı Didem Güneş ise Çölyak Hastalarının uygulaması gereken diyet hakkında bilgiler verdi. Öğrencimiz Feyza Taşkın kendi deneyimlerinden örneklerle çölyak hakkında bilgiler verirken, bu rahatsızlığa hastalık gözüyle değil, yaşam tarzı gözüyle bakılması gerektiğini söyleyerek okulda ve toplum içinde yaşadığı sıkıntılardan bahsetti.

Toplantı, katılımcılara Çölyak testi yapılması ile sona erdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN