Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Çocuklarımızın Böbreklerini Koruyalım Okulu’nun İlk Etkinliği Gerçekleşti

15.05.2017
Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalının düzenlediği, hasta çocuk ailelerine yönelik ‘Çocuklarımızın Böbreklerini Koruyalım Okulu’nun ilk etkinliği, 10 Mayıs 2017 tarihinde Hastanemiz Ek Bina Seminer Salonu’nda gerçekleşti.

“Dünyadaki En Zor İş Çocuk Bakımı”

“İdrar Yolu Enfeksiyonu” hakkında gerçekleşen eğitimde açılış konuşmasını yapan Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferah Sönmez, dünyadaki en zor işin çocuk bakımı olduğunu, önemli olan hususun çocuklar hasta olmadan önce gerekli önlemleri almak olduğunu belirtti.

“Her 4 Kronik Böbrek Hastasından Birinin Nedeni İdrar Yolu Enfeksiyonudur”

Tıp Fakültesi 5. sınıf öğrencisi Stajer Doktor Fatma Zehra Kurnuç, İdrar Yolu Enfeksiyonu hakkında yaptığı sunumunda, boşaltım sistemimizin görevleri, idrar yolu enfeksiyonunun  ne olduğu ve önemi,  bebeklik ve çocukluk döneminde hastada ne tür şikayetler olduğu, hangi tetkikler istendiği ve risk etmenleri hakkında ayrıntılı bilgi vererek, hastalara davranış ve besin önerilerinde bulundu.

Kurnuç, her 4 kronik böbrek hastasından birinin nedeninin idrar yolu enfeksiyonu olduğunu söylediği sunumunda;  çocukların ateş, karın ağrısı, sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, idrar kaçırma şikayetlerinin olduğunu bunlara özellikle dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Ferah Sönmez, idrar yolu enfeksiyonu ve kronik böbrek hastalığı hakkında ailelerin sorularını yanıtlayarak; hastalığın tedavisi ve dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi.

Avrupa Tıp Öğrencileri Birliği (EMSA) üyesi de olan Tıp Fakültesi 1., 2. ve 3. sınıf öğrencileri  çocukların yüzlerini boyadı. Oyunlar, müzikler eşliğinde keyifli vakit geçiren çocuklar, neden hasta olduklarını ve nasıl iyileşeceklerini anlatan resimler yaptı.

Eğitim, Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyeleri, Tıp Fakültesi öğrencileri, aileler ve çocukların pasta kesiminin ardından gerçekleşen müzik dinletisi ile sona erdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN