Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

"Çanakkale Savaşlarında Kadın ve Ailenin Rolü" Paneli Yoğun İlgi Gördü

23.03.2021
Üniversitemiz Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü kapsamında Google Meet üzerinden çevrimiçi olarak “Çanakkale Savaşlarında Kadın ve Ailenin Rolü” konulu panel düzenlendi.

Panele, Merkez Müdürü Doç. Dr. Emine Gerçek Öter, Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Seher Sarıkaya Karabudak, Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Hüseyin Üreten, Prof. Dr. Esin Acar ve Doç. Dr. Tuncay Ercan Sepetçioğlu’nun yanı sıra panelist Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Adil Adnan Öztürk ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 

Panel Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Üreten; Çanakkale Zaferi’nin 106. yıl dönümünde gerçekleştirilen etkinlikte, kadınların hem günümüzde statülerine kavuşmaları noktasında küresel olarak mücadele verdiklerini hem de geçmişte savaşlarda cephe ve cephe gerisinde de eş ve çocuklarına destek olmak ve vatanı müdafaa etmek için büyük mücadeleler verdiğini söyledi. 

Panelist Dr. Öğr. Üy. Adil Adnan Öztürk ise 106 yıl önce tarihin en büyük zaferlerinden birini kazanılmasında Türk kadının da kaktıklarıyla bir destan yazıldığını belirterek; “Cephede askerler ile birlikte savaşan Türk kadını, savaş esnasında açtıkları derneklerle asker evlatlarını cephede yalnız bırakmamıştır. Türk kadının hem kamuoyu oluşturmuş, hem de cephe arkasında verdiği sağlık hizmetleri ve lojistik hizmetlerle savaşın kazanılmasında çok büyük rol oynamıştır” dedi. 

Panelist Doç. Dr. Emine Gerçek Öter de Çanakkale Savaşlarında adını tarihe yazdıran önemli bir sağlık personeli olan Safiye Hüseyin Elbi ile ilgili bilgi verdi. Elbi’nin savaştaki rolünden bahseden Doç. Dr. Emine Gerçek Öter, “Çanakkale muharebesinde Safiye Hüseyin Elbi, hem yaralı askerlerin tedavi ve bakımında hem de yaralıların taşınması sırasında stratejik önemi olan girişimlerde bulundu. Ancak bu kahraman Türk kadını ile ilgili yeterince kaynak yok. Konuya hem sosyal bilimler hem de sağlık bilimleri noktasında önem verilmesini gerek” dedi.

Panele ilişkin katkı ve geribildirimlerin alınması ile panel sona erdi.  

 
+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN