Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Atatürk’ün Aydın’a Gelişinin 93. Yıldönümü Düzenlenen Tören ile Kutlandı

03.02.2024
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Aydın’a gelişinin 93. yıldönümü kapsamında 3 Şubat 2024 tarihinde Aydın Valiliği önünde tören düzenlendi.

Törene, Vali Yakup Canbolat, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve başkanları ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende, Atatürk anıtına çelenk sunulmasının ardından bir öğrenci tarafından şiir okundu. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma gerçekleştirildi.

Atatürk’ün Aydın’a farklı tarihlerde 4 kez ziyarette bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Aysun Sarıbey Haykıran, “ Tarih sahnesine çıkan bütün büyük liderleri büyük yapan ortak özellik, halkları ile içe içe olmaları, onların sesi olmayı başarmalarıdır. Köklü bir devlet geleneğine sahip olan Türklerin içinden çıkan liderler, örflerinden aldıkları hissiyat gereği milletin içinde onun ayrılmaz bir parçası olmuşlardır. Bu geleneğin güçlü bir temsilcisi olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk de milletiyle özdeşleşmiş milletiyle yaşayan bir liderdir. Bu ziyaretleri içinde gerek amaçları gerekse sonuçları açısından Aydın ziyaretlerinin ayrı bir öneme sahip olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Atatürk’ün Aydın’a olan ilgisi ve özel tutumu daha Milli Mücadele yıllarında başlamıştır. Savaşlardan yeni çıkmış, yorgun, bir o kadar da dağ gibi sorunlarla uğraşmak durumunda kalan bir ülkenin dört bir yanında onlarca idari, ekonomik ve sosyal sorunlarının çözüm beklediği bir ortamda günün zor ulaşım koşulları altında Cumhuriyet’in ilan edildiği 1923 ile Mustafa Kemal’in vefat tarihi olan 1938 yılına kadar geçen 15 yıllık zaman zarfı içinde Aydın’a 1924-1930-1931-1937 yıllarında dört defa olması Aydın’a verdiği değeri gösterdiği gibi bu ziyaretlerin her birinin de önemli sebepleri olduğuna da işaret etmektedir.” dedi.

Atatürk’ün Milli Mücadele sürecinin önemli başlangıç noktalarından birini oluşturan Aydın cephesindeki direnişe büyük hayranlık duyduğunu belirten Prof. Dr. Haykıran, “Atatürk, bölgenin direniş önderleri arasında yer alan Yörük Ali Efe ve Demirci Mehmet Efe ile bizzat yazışmalarda bulunmuş ve her iki kahramana da büyük saygı duymuştur. Kurtuluş Savaşı sonrasında da yanmış, yıkılmış, harabeye dönmüş Aydın’ın bütün sorunlarıyla yakından ilgilendiği gibi Aydın’ın yeniden imarında ödenek çıkartarak önemli destekleri olmuştur. Bütün bunlar Mustafa Kemal’in Aydın’a olan özel ilgisinin yansımalarıdır.” dedi.

Protokol konuşmaları ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Aydın’a gelişinin 93. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen yarışmada dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verildiği tören, Aydın Tren Garı’nda kutlanmaya devam edildi. Atatürk’ün Aydın’a gelişinin simgesi olarak süslenen tren, Aydın Tren Garı’na yanaşmasının ardından trenin içinden inen Aydın’ın yöresel kıyafetlerini giymiş öğrenciler, Aydın Valisi Yakup Canbolat’a sevgi bayrağı ve çiçek takdim etti. Halk oyunları ekibi tarafından folklor gösterisi sergilenmesi ile tören sona erdi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN