Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Araştırma Görevlimizin Projesine TÜBİTAK'dan Destek

11.03.2022
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Umut Kerem Kolaç’ın yürütücülüğündeki proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 1002 programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

‘Plasenta hücrelerinde mitokondriyal fisyon ve PKR kinazın progeseteron sentezi üzerindeki mekanistik rolü’ başlıklı proje ekibinde, Prof. Dr. Abdullah Yalçın, Prof. Dr. Gizem Dönmez Yalçın, Araş. Gör Dr. Bakiye Göker Bağca yer alıyor.

Gebelik döneminde gerçekleşen hastalıkların hem anneye hem de fetüse zarar verdiğini belirten Araştırma Görevlisi Dr. Umut Kerem Kolaç, “Bazı patolojik durumlar (gestasyonel diyabet gibi) bebeğin ileriki yaşantısında da kalıcı etkiler bırakabilmektedir. Bu hastalıkların patofizyolojilerindeki ortak moleküler yolaklardan olan mitokondriyal dinamizm ve Protein kinaz R (PKR) yolakları arasındaki bağlantının kurulması hem bu hastalıklarda gerçekleşen mitokondriyal disfonksiyonun çözülmesi hem de inflamasyonun engellenmesi açısından anne ve bebeğin yaşam kalitesine önemli katkı sağlayacaktır. Proje, bu hastalıkların tedavilerinde geliştirilebilecek yeni terapötikler için fikir verecektir.” dedi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN