Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Aort Damarları Yırtılan Kardeşler Ameliyatla Hayata Tutundu

27.11.2020
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesinde, Aydın’da yaşayan Mümtaz Tekinsoy ve Mustafa Tekinsoy kardeşler bir yıl arayla Kalp ve Damar Cerrahisi kliniğinde aort damarı yırtılması (aort diseksiyonu) tanısıyla ameliyat olarak şifa buldular.

Merkezimizde Bu Ameliyatları Başarı ile Gerçekleştiriyoruz

Aort Damarı yırtılmasının, toplumda yüz binde 2-3 oranında karşılaşılan bir durum olduğunu belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Selim Durmaz, “Bu durum tespit edildiğinde acil olarak ameliyata almamız gerekiyor çünkü ameliyat edilmediği takdirde bu hastaların 24 saat içinde yaklaşık yarısı kaybediliyor. Ameliyatlar oldukça riskli ve deneyim gerektiren ameliyatlar. Merkezimizde 20 yıldan uzun süredir bu ameliyatları başarı ile gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Aort yırtılması nedeniyle 1 yıl kadar önce Dr. Öğr. Üyesi Selim Durmaz tarafından ameliyat edilerek şifa bulduğunu söyleyen Mümtaz Tekinsoy  “Göğüs ve sırt bölgesinde ani başlayan ağrı şikayetiyle hastaneye gelmiştim. Daha sonra ameliyat oldum ve iyileştim. Kardeşimde de aynı şikayet ortaya çıkınca şüphelendik ve hiç beklemeden Üniversite hastanesine getirdik başta Dr. Öğr. Üyesi Selim Durmaz olmak üzere tüm doktorlarımıza teşekkür ederim.” dedi.

Erken Teşhis ve Ameliyat Hayat Kurtarıcı Oluyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tünay Kurtoğlu, “Acil serviste Mustafa Bey’i gördük. Kendisi, bize şikayetlerini anlattı ve kardeşinin aort yırtılması için hastanemizde ameliyat olduğunu söyledi. Bu hastalık ailesel özellik gösterebiliyor. Bu tip bir rahatsızlık nedeniyle ameliyat edilen hastaların birinci derece yakınlarında da görülebiliyor. Erken teşhis ve ameliyat hayat kurtarıcı oluyor.” ifadelerine yer verdi.

Mustafa Tekinsoy: “Şifa bulduğum için emek veren tüm hastane personeline ve doktorlarıma teşekkür ediyorum.  Ameliyat olurken daha önce, ben kardeşimi beklemiştim, ben ameliyat olurken de o bekledi.” dedi

Her iki hastanın da operasyonunda bulunan Arş Gör. Dr. Ömer Faruk Rahman ise “Bu tip ameliyatlar kliniğimizde oldukça sık yapılıyor, çevre illerden sevk ile acil hasta aldığımız da oluyor. Ben de hem bu ameliyatlar konusunda eğitim alma fırsatı bulduğum için hem de üst üste ameliyat ettiğimiz, aynı aileden iki hastamız iyileştiği için çok mutluyum.” şeklinde konuştu.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN