Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Akut Lösemili Hastaya Kök Hücre Nakli Yapıldı

21.03.2016
Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesinde Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Zahit Bolaman ve Doç. Dr. İrfan Yavaşoğlu’nun ekibi tarafından 15 Mart 2016 tarihinde Hastanemizde yatmakta olan akut lösemili bir hastaya kök hücre nakli gerçekleştirildi.

Hastanın kardeş ve akrabalarından uyumlu kök hücre bulunamaması üzerine Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi’ne (TÜRKÖK) başvuruldu. Akraba olmayanlar arasında doku uyumu gösteren kök hücre olasılığı 25 binde bir ihtimalken TÜRKÖK'ten hasta ile uyumlu kök hücre bulunduğu rapor edildi. Gönüllü bağışçıdan elde edilen kök hücre, nakil edilerek hasta tedavi edildi.

Üniversitemizde TÜRKÖK’ten temin edilerek gerçekleştirilen kök hücre nakli, Türkiye'nin 43'üncü nakli olarak tarihe geçti. Bunun yanı sıra Üniversite Hastanemiz, akraba dışı kök hücre nakli olarak adlandırılan bu işlemi Ege Bölgesi’nde gerçekleştiren ikinci Üniversite Hastanesi olurken, dört yataklı bir ünite olarak hizmet veren kök hücre nakil ünitemiz, Hematoloji Bilim Dalında 2001 yılından bu yana 300 hastaya kendinden (otolog), kardeş veya akrabadan (allojenik) veya akraba dışından (akraba dışı allojenik) kök hücre nakli yaptı.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN