Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

AİSYEM, Aydın Zeytinciliğini Masaya Yatırdı

22.05.2017
Üniversitemiz Aydın İli Stratejik Planlama ve Yenilik Merkezi (AİSYEM) Müdürlüğü tarafından AİSYEM Konferans Salonu’nda, 17 Mayıs 2017 tarihinde, ‘Aydın’da Zeytinciliğin Geliştirilmesi ve Zeytinyağında Duyusal Analiz Konulu’ bir panel gerçekleştirildi.

AİSYEM Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Yılmaz’ın moderatörlüğünü gerçekleştirdiği, Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Renan Tunalıoğlu ve Koçarlı Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Burcu Keser’in konuşmacı olarak katıldığı panelde, Doç. Dr. Renan Tunalıoğlu, zeytinin küresel düzeydeki alanlarını, ihracat ve ekonomik boyutlarda sahip olduğu önemini rakamlarla ortaya koydu. Ülke olarak en iyi zeytin yetiştirme ortamına sahip olan Aydın’ın zeytinden elde edilen katma değer açısından arzu edilen sırada yer alamadığını belirten Doç.Dr. Tunalıoğlu, bunun başlıca nedeninin zeytini yetiştirme, hasat ve tüketime sunulma süreçlerindeki değer zincirinin küresel standartlar yerine geleneksel bakış açısıyla işletilmesi olduğunu ifade etti. 

Doç. Dr. Tunalıoğlu, İspanya’nın zeytin konusunda teknoloji odaklı ve bilimsel yaklaşıma dayalı bir strateji ile kapasitesini üst düzeyde değerlendirdiğini zamanla ülkemizde de bu yeni teknolojilerin ve bilimsel yöntemlerin kullanılmasıyla küresel zeytin pazarında önemli bir rekabet potansiyeline ulaşılabileceğini belirtti. Panelde zeytinin kalite ve tüketimi konularında bir sunum yapan Öğretim Görevlisi Burcu Keser ise zeytinyağında duyusal analizin spesifik ve öncelikli bir konu olduğunu, zeytinin bilimsel olarak belirlenmiş ölçütlere göre hasadının yapılması gerektiğini, hasat zamanındaki hataların zeytin yağının kalitesini önemli ölçüde etkilediğini söyledi. Örneklerle zeytinyağındaki kalitenin nasıl anlaşılabileceğini açıklayan Keser, öğrencilere farklı numunelerden zeytinyağı tadımı yaptırdı. Panel öğretim elemanlarının ve öğrencilerin panelistlere yönelttikleri sorularla sona erdi. Panel sonunda katılımcılara teşekkür eden AİSYEM Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Yılmaz, inovasyon ve stratejik planlama konularında başta zeytincilik olmak üzere farklı sektörlere yönelik çalışmaların bundan sonra da devam edeceğini söyleyerek panelistlere teşekkür etti.

 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN