Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Ahıska Türkleri Kültür Programına Ev Sahipliği Yaptık

02.03.2016
Üniversitemiz Uluslararası Öğrenciler Topluluğunca Ahıska Türkleri Kültür Programı 1 Mart 2016 tarihinde Atatürk Kongre Merkezi Miletos Salonu’nda gerçekleşti.

Ahıska Türkleri’nin tarihi, kültürü, 1944 yılında yaşanan büyük sürgün ve sonrasında yaşanılan sıkıntıların anlatıldığı etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Recai Tunca, İncirliova Belediye Başkanı Gürşat Kale, akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Etkinlikte konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, 1944 yılında yaşanan Ahıska Sürgünü sırasında yaşananlara değinerek Ahıska Türklerinin 2 saat içerisinde vagonlara doldurularak insanlık dışı yöntemlerle topraklarından koparıldıklarını ve sürgün sırasında hastalıklarla ve ölümle mücadele ettiklerini anlattı. Günümüzde de bu tür olayların yaşandığını belirten Bircan, günümüzde yaşanan olayları modern devletlerin yaptığına işaret ederek Moğolların yaptığı yıkımlara benzetti. Bircan, bu acı olayları tekrardan yaşamamak için hatırlamanın ve hatırlatmanın önemini vurgulayarak organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti.

İncirliova Belediye Başkanı Gürşat Kale ise İncirliova’da yaşayan Ahıska Türklerine ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu mutluluğu ifade ederek “Soydaşlarımızın gelenek ve göreneklerini sürdürmeleri konusunda her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Öte yandan Üniversitemizde öğrenim gören Ahıskalı öğrencilerin temsilcisi Nerviye Usmanova da Ahıska Türklerinin tarihini, kültürünü, yaşanılan sıkıntıları tanıtmak için böyle bir organizasyonu düzenlediklerini belirterek 1944 yılından beri yaşanılan sıkıntılara rağmen gelenek ve göreneklerini koruduklarını ve Türklüklerini asla unutmadıklarını söyledi.

Ahıska Türklerinin yöresel halk oyunlarının sergilenmesiyle sona eren etkinlikte Ahıskalı öğrencilerimiz Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan ve İncirliova Belediye Başkanı Gürşat Kale ile hatıra fotoğrafı çekildi.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN