Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

ADÜ, Üniversiteler Arasında “KARBON AYAK İZİ” Kategorisinde İlk 5’te Yer Aldı

22.12.2023
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından her yıl açıklanan Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2023’e göre Üniversitemiz, “Sürdürülebilirlik” kategorisinde “Kişi başı doğrudan karbon ayak izinin en düşük olduğu üniversiteler” sıralamasında; Dokuz Eylül Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Kadir Has Üniversitesinin ardından 5. sıraya yerleşti.

Kısa sürede yapılan kararlı çalışmalar ile önemli bir yol kat edildiğini ifade eden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, “Kısa süre zarfında disiplin içinde attığımız adımların geri dönüşlerini almaktan ve bu mutluluğu kamuoyuyla paylaşmaktan son derece memnunuz. Üniversitemiz bünyesinde ‘Akreditasyon ve Derecelendirme Ofisi’, ‘Sürdürülebilirlik Ofisi’, ‘Büyük Veri Ofisini (ADÜ Veri Merkezi ile ADÜ Veri Analizi ve İstatistik Merkezi) kurduk. Bunun yanında; sıfır atık, karbon ayak izi azaltma ve su verimliliği seferberliği alanlarında Üniversitemiz bünyesinde yapılan kurumsal sosyal sorumluluk projelerinde de planladığımız süreci takip ediyoruz. Hepsinin çok ciddi ve önemli geri dönüşleri olacak. Üniversitemizi ulusal ve uluslararası sıralamalarda daha üst noktaya getirmeyi hedefliyoruz; bununla meyvelerini toplamaya başladık.” dedi.

Türkiye’deki üniversitelerin 74 farklı gösterge üzerinden gözlemlendiği ve bu yıl ilk defa “Sürdürülebilirlik” kategorisinde farklı parametrelerde üniversitelerin değerlendirildiği raporda; ilk kez sunduğu verilerle Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, üniversiteler arasında ilk 5’te yer aldı. 

Sürdürülebilirlik alanında yapılan değerlendirmede; karbon ayak izi, doğalgaz, kömür vb. yakıtlar, proses emisyonları ile yakıtı üniversite tarafından karşılanan servis ve hizmet araçlarının yakıt emisyonları da bu parametreler içinde değerlendiriliyor.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN