Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

3. Uluslararası Balkanlar, Anadolu, Kafkasya ve Türkistan Coğrafyası Sanat, Kültür, Tarih ve Folklor Kongresi Gerçekleşti

25.10.2023
Üniversitemiz Türk Sanatı ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin düzenlediği 3. Uluslararası Balkanlar, Anadolu, Kafkasya ve Türkistan Coğrafyası Sanat, Kültür, Tarih ve Folklor Kongresi, 24-25 Ekim 2023 tarihlerinde Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından programda açılış konuşmasını yapan Kongre Başkanı ve Sergi Küratörü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Aytaç, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür’ sözünün gereği olarak yüzyıllardır birlikte yaşadığımız Balkanlar, Kafkasya, Anadolu ve Türkistan coğrafyalarında var olan kültürü, sanatı ve bilimi siz değerli bilim insanlarıyla birlikte ele alacağız.” dedi.

Kongre paydaşı Aydın Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Fatma Yazıcı Yerli, Türk Cumhuriyetlerinden katılan bilim insanları adına Azerbaycan’dan Prof. Dr. Şikar Qasimov, yabancı ülkelerden katılan bütün bilim insanları adına Ukrayna’dan Kongre Başkanı Doç. Dr. (Assoc. Prof. Dr.) Olha Skyba ve Arnavutluk’tan Kongre Başkanı Prof. Dr. Melek Shopi, Kuzey Makedonya Milletvekili ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Rubin Zemon, kongrenin Balkanlar, Kafkasya, Anadolu ve Türkistan coğrafyasında ortak tarihi, kültürel bağları olan bizleri bir araya getirmesi bakımından oldukça önemli olduğunu ifade ettiler.

Kongrede, emeği geçenlere plaket takdimi yapılmasının ardından ‘Uluslararası Karma Sergisi’nin açılışı, Workshop (Atölye Çalışması), Ukraynalı Piyanist Janna Sarıtaş eşliğinde Üniversitemiz Eğitim Fakültesinden Öğr. Gör Soprano Olcay Şahin’in konseri ve Aydın Kültür ve Turizm Derneği tarafından hazırlanan ‘Tarihte Kahraman Türk Kadınları Defilesi’ gerçekleşti. 

Azerbaycan, Arnavutluk, K. Makedonya, Türkmenistan, Yunanistan, Özbekistan, İran, Ukrayna, Bulgaristan, Gagauzya, Romanya, Taraistan vb gibi 17 farklı ülkeden bilim insanlarının katılım gösterdiği ve 2 gün süren kongrede, ‘sanat ve geleneksel sanatlar’, ‘tarih’, ‘edebiyat’, ‘müzik’, ‘kültür’, ‘sanat tarihi’, ‘arkeoloji’, ‘kültürel miras’, ‘restorasyon-konservasyon’, ‘antropoloji’, ‘din’, ‘halk bilimi ve folklor’, ‘coğrafya’, ‘turizm’ ve ‘eğitim bilimleri’ konularında bildiriler sunuldu.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN