Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

17. Uluslararası Türk Kültürü, Sanatı ve Kültürel Mirası Koruma Çevrimiçi Sempozyumu/Sanat Etkinlikleri Düzenledi

31.07.2023
Üniversitemiz Türk Sanatı ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin ev sahipliğinde, 17. Uluslararası Türk Kültürü, Sanatı ve Kültürel Mirası Koruma Çevrimiçi Sempozyumu/Sanat Etkinlikleri 27-28 Temmuz 2023 tarihleri arasında gerçekleşti.

Sempozyum, Üniversitemiz Türk Sanatı ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Mimarlık Güzel Sanatlar Enstitüsü, Selçuk Üniversitesi Türk El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanlığı, Arnavutluk Elbasan ‘Aleksandër Xhuvanı’ Üniversitesi, Kuzey Makedonya İleri Araştırmalar Merkezi-Üsküp, Ukrayna Summy Devlet Üniversitesi, İpek Yolu Stratejik Araştırmalar Merkezi ile Aydın Kültür Turizm Derneği tarafından Prof. Dr. Aydın Novruzoğlu armağanı olarak düzenlenen ve iki gün süren 17. Uluslararası Türk Kültürü, Sanatı Ve Kültürel Mirası Koruma Çevrimiçi Sempozyumu/Sanat Etkinlikleri açılış konuşmaları ile başladı. Sempozyumun kendisine ithaf edildiği Prof. Dr. Aydın Novruzoğlu, sempozyum ortağı üniversitelerden Prof. Dr. Osman Kunduracı, Prof. Dr. Rubin Zemon, Doç. Dr. Habibe Aliyeva açılışta konuşma gerçekleştirdi.

ADÜ Türk Sanatı ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Aytaç açılışta yaptığı konuşmada, “Globalleşen bir dünyada milletlerin kendi kültürlerine eskisinden daha fazla sahip çıkmalarının adeta bir zorunluluk haline geldiğini daha iyi anladığımız bu endüstri 4.0 döneminde kültür, sanat ve kültürel miras kavramlarının önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Bu bağlamda daha önce Konya, Aydın, Azerbaycan, İtalya, Moğolistan, Hindistan, Bosna, K. Makedonya ve diğer pek çok farklı coğrafyada gerçekleştirdiğimiz ve bu yıl 17’ncisini düzenlediğimiz “Uluslararası Türk Kültürü, Sanatı Ve Kültürel Mirası Koruma Çevrimiçi Sempozyumu” umarım somut ya da somut olmayan kültürel mirasın daha iyi anlaşılmasına katkı sağlar. Azerbaycan, Arnavutluk, Ukrayna ve Kuzey Makedonya ile Türkiye’nin yani beş ülkenin sekiz farklı kurumunun iş birliği ile ortaya çıkan bu sempozyumun bilime ve sanata katkı sağlamasını diliyorum. Farklı ülkelerle bir araya gelerek bu tür organizasyonlar yapmanın birtakım zorlukları vardır. Hazırlıkları aylardır devam eden bu sempozyuma katkı sağlayan tüm üniversite ve kurumlara teşekkür ederim. Bu anlamda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent başta olmak üzere destek ve katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.” dedi. 

İki gün süren sempozyum kapsamında; Türkiye, Bulgaristan, Kırgızistan, Tayvan, Nijerya, Amerika, Azerbaycan, Ukrayna, Endonezya, Venezuella gibi ülkelerden yaklaşık 35 sanatçının katıldığı plastik sanatlar sergisi açıldı. 

Sempozyum boyunca Türkiye’den 13, Azerbaycan, Moldova, Ukrayna, Özbekistan, Türkmenistan, Amerika, Bulgaristan, İran ve Kırgızistan’dan 25 civarında bilim insanı tebliğ sundu.

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN