Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

14. Engelsiz Üniversite Bölge Toplantısı’na Üniversitemiz Ev Sahipliği Yapıyor

13.10.2015
Üniversitemiz ev sahipliğinde Atatürk Kongre Merkezi Maiandros Salonu’nda düzenlenen 14. Engelsiz Üniversite Bölge Toplantısı’nın açılış töreni 8 Ekim 2015 tarihinde gerçekleşti.

Üniversitemiz ev sahipliğinde Atatürk Kongre Merkezi Maiandros Salonu’nda düzenlenen 14. Engelsiz Üniversite Bölge Toplantısı’nın açılış töreni 8 Ekim 2015 tarihinde gerçekleşti. Açılışa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recai Tunca, akademik ve idari personelin yanı sıra 38 üniversitenin engelli birim temsilcileri katıldı.

Üniversitemiz Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Doç. Dr. Kerim Gündoğdu’nun açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2010 yılı verilerine göre engelli bireylerin neredeyse yarısının okuryazar olmadığını ifade eden Gündoğdu, batılı ülkelerde engelli bireyler için yapılan çalışmaların örnek alınması gerektiğini söyledi. Engelli vatandaşlarımıza yapılan hizmetin lütuf gibi görüldüğünün altını çizen Gündoğdu, bu hizmetlerin bir lütuf değil, eşit yurttaş hakları çerçevesinde birer hizmet olduğunu ifade etti. 

10 adet akülü tekerlekli sandalye hediye edildi
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, engelli bireylerin günlük hayatta karşılaştıkları sorunların ortadan kaldırılması için yapılan tüm çalışmalarda üniversitelerin attıkları adımlarla topluma örnek olması gerektiğine dikkat çekerek; “Üniversiteler topluma fener olmalıdır ve yön vermelidir.” dedi. Toplumun engellilere bakışının da değişmesi gerektiğine değinen Prof. Dr. Bircan, Üniversitemizdeki çevre düzenlemeleri ve binalardaki asansör sistemlerinin engelli öğrencilerimiz için yeniden düzenlendiğini ifade ederek, Üniversitemiz bünyesinde 29 personel ve 38 öğrenci olmak üzere 67 engellinin bulunduğunu söyledi. Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, kendi projesi çerçevesinde alınan 10 adet akülü tekerlekli sandalyeden birini Üniversitemiz personeline verdi. Diğerleri de Aymelek Derneği aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak.

Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Uzman Psikolog ve Bio Enerji Uzmanı Civan İlci toplantıda gerçekleştirdiği konuşmasında öğrencilik yıllarında bir görme engelli olarak yaşadığı sıkıntıları anlattı. Boğaziçi üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü bitirdikten sonra aynı üniversitede çalışmaya başlayan ve Türkiye’deki ilk internet kütüphanesinin de kurucusu olan İlci, öğrencilik yıllarında ‘Engelli’ kavramı ile ilgili gerçekleştirdikleri akademik tartışmalarda bu kavramın ‘sosyolojik bir tanımlama mı yoksa biyolojik bir rahatsızlık mı’ soruları etrafında şekillendiğini söyledi. Görme engelli olmasına rağmen aynı zamanda dünya çapında tanınan bir fotoğraf sanatçısı da olan İlci, hayatta karşılaşılan zorluklara teslim olunmaması gerektiğini vurguladığı konuşmasında, “O yıllarda zorluklar içinde ve büyük özveri göstererek bir bilgisayar laboratuarı açtık. Tabii şimdiki gibi elektronik içeriği internet ortamında sesli okuyan görme engelliler için bir program da yoktu. Bizde ilk çıkan görme engelli yazılımlarını kullanıyorduk. Bir gün bir baktım, laboratuarın önünde kuyruk! Eyvah dedim, gözleri görenler de bizim laboratuarı kullanacak… Sordum birine ‘burada ne bekliyorsunuz diye?’ Psikoloji 101 dersinin notlarını bir görme engelli arkadaşımız hazırlıyormuş, ondan notları bekliyorlarmış. O gün dedim ki gözleri görenler görme engelli bireyden yardım bekliyorsa biz doğru yoldayız. Siz de yaşadığınız zorluklar karşısında asla yılmayınız” dedi.

Aymelek Deneği Başkanı Yurdagül Altınbaş ise derneğin faaliyetlerinin izlendiği kısa tanıtım filminin ardından birlik beraberliğin her türlü zorluğun üstesinden gelmede en önemli etken olduğunu söyleyerek, “Bugün geldiğimiz nokta ile başlangıçta bulunduğumuz yeri kıyasladığımda aradaki fark bizim doğru yolda olduğumuzu anlatıyor. Bu güne kadar yaklaşık 80 akülü engelli arabası ile toplamda 400’e yakın tekerlekli sandalyeyi ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Bugün Üniversitemizin katkılarıyla 10 akülü engelli sandalyesini daha ihtiyaç sahiplerine ulaştırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu mutluluğun büyük bir parçası olan Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan ve rektör yardımcılarımıza sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bundan sonra da yanımızda olduklarını bilmek bize büyük bir güç veriyor” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan’a, Necmettin Erbakan Üniversitesi Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü İsmet Çavdar tarafından, Konya hatırası hediye edildi. Dumlupınar Üniversitesi Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Ali Osman Altınay da katkılarından dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Bircan’a teşekkür plaketi verdi. Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Elemanları Doç. Dr. İrade Abbasova ve Dr. Serkan Şeker’in müzik dinletisiyle devam eden etkinlikte Aymelek Derneği’nin tanıtım filmi izlendi. Toplu fotoğraf çekimiyle sona eren açılış töreninin ardından akademik olarak ‘Engelsiz Üniversite’nin tartışılacağı oturumlara geçildi. Program 9 Ekim 2015 tarihinde sona erecek. 

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN