Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Denetimli Serbestlik Hizmetleri Alanında İmzalan Protokol Hakkında Önemli Duyuru

Kamuoyunda bir süredir mahkûm ve yükümlülerin Aydın Adnan Menderes Üniversitesinde örgün öğretim içinde öğrencilerle birlikte eğitim hayatlarını sürdüreceğine dayalı iddiaların yer aldığı haber ve paylaşımlar üzerine bu duyuruyu yapmak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına zaruri hale gelmiştir. 

Üniversitemiz ile Adalet Bakanlığı Aydın, Söke ve Nazilli Cumhuriyet Başsavcılıları ve Denetimli Serbestlik Hizmetleri arasında bir iş birliği protokolü imzalamış; ancak iddia edildiği gibi kurumumuzda yükümlüler veya mahkumlarla öğrencilerin bir araya getirilmesi gibi bir durum söz konusu olmamıştır.   

Kamuoyunu yanlış bilgilendiren, asılsız ithamlarla algı yaratmaya çalışan ve en önemlisi bizlere emanet edilen gençlerimizin kıymetli aileleri üzerinde infial yaratan kişi veya kurumlarla bu durumu hukuki zemine taşıyacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. 

Üniversitemiz yaptığı protokol ile Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinde gerçekleşecek eğitim ve destek hizmetlerini planlamayı ve yürütmeyi taahhüt etmiştir. 

Gerçekleşecek çalışmalar, protokolde 'Müdürlük' diye kısaltılan; Aydın/Söke/Nazilli Denetimli Serbestlik Müdürlüklerini tanımlamaktadır. Eğitimler ve çeşitli çalışmaların akademisyenlerimiz tarafından yürütüleceği yerler ve eğitimlerin gerçekleşeceği alanlar yine bu kısaltmanın tanımı içerisinde yer almaktadır. 

İmzalanan protokolün içeriğinde Üniversitemiz; 'Eğitim ve İyileştirme Faaliyetleri', 'Çocuklara Yönelik Faaliyetler', 'Bağımlılıkla Mücadeleye Yönelik Faaliyetler', 'Ortak Proje ve AR-GE Faaliyetleri', 'Personele Yönelik Faaliyetler', 'Sosyal ve Kültürel Faaliyetler', 'Koruma Kurallarına Yönelik Faaliyetler' ile 'Kamu Yararına Çalışmaya Yönelik Faaliyetler' başlıklarında destek olmayı taahhüt etmiştir. 

Denetimli serbestlik hizmetleri kapsamında toplum içinde denetim ve takibi yapılan yükümlülerin belirlenen risk ve ihtiyaçları doğrultusunda iyileştirilmesi ve yeniden topluma kazandırılması amacıyla yürütülen eğitim ve iyileştirme faaliyetlerinde, Üniversitemiz dış paydaş olarak müdürlüklerle iş birliği içerisinde bireysel görüşme ve grup çalışmaları yapılması, boş zamanların yapılandırılması, rehberlik çalışmaları yürütülmesi, yükümlülerin meslek kurslarına ve eğitim programlarına katılmalarının sağlanması gibi faaliyetlerde destek olacaktır. Protokolün kapsam ve içeriği bunlarla sınırlıdır.  

Hukuki olarak ifade etmek gerekirse; eğitim hakkı bireysel, sosyal ve kültürel bir hak olarak vazgeçilmez, evrensel temel insan hakkıdır; bu hak hem evrensel niteliği olan belgelerde hem de uluslararası sözleşmelerde kabul edilmiş olup devletler bu hakkı kendi anayasalarında ve yasalarında da düzenlemişlerdir.

Tutuklu ve hükümlülerin eğitimi konusu, 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ve bu kanun çerçevesinde çıkarılmış genelgeler ve diğer düzenleyici işlemlerle düzenlenmiştir. Kanunlarda Öğrenim Hakkı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un ‘'Eğitim Programları'' başlıklı 75. maddesinde 

(1) Ceza infaz kurumlarında bulunduğu süre içinde hükümlüye, kişiliğini geliştirecek, eğitimini güçlendirecek, yeni beceriler elde etmesini, suç işleme eğilimini yok etmeyi sağlayacak ve salıverilme sonrasına hazırlayacak programlar uygulanır.

(2) Hükümlünün yaş, ceza süresi ve yeteneklerine öncelik verilerek ekonomik ve kültür durumuna uygun biçimde düzenlenen eğitim programları; temel eğitim, orta ve yükseköğretim, meslek eğitimi, din eğitimi, beden eğitimi, kütüphane ve psikososyal hizmet konularını kapsar.'',‘'Öğretimden Yararlanma'' başlıklı 76. maddesinde ise ‘'Açık ceza infaz kurumları ile çocuk eğitim evlerinde bulunan hükümlülerin örgün ve yaygın, kapalı ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerin yaygın öğretimden yararlanmaları sağlanır.'' denilmektedir.

Ayrıca Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından Çocuk Hükümlü ve Tutukluların Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri Hakkında Genelge" ile "Genç Yetişkin Hükümlü ve Tutukluların Eğitim ve İyileştirme İşlemleri ve Diğer Hükümler Hakkında Genelge" adlarını taşıyan iki de genelge yayınlanmış ve tutuklu ve hükümlülerin eğitim ve öğrenim bu genelgelerle ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.

27.07.2007 tarih ve 12 sayılı ‘'Genç ve Yetişkin Hükümlü ve Tutukluların Eğitim ve İyileştirilme İşlemleri ve Diğer Hükümler'' konulu genelgesinin birinci bölümünde de ‘'Anayasanın 42.maddesine göre kimse, eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Bu anayasal hak hiç şüphe yok ki kurum yaşantısının gerektirdiği doğal sınırlamalar dışında tutuklu ve hükümlüler için de geçerlidir.'' hükmü yer almakta olup bu genelgede de hükümlü ve tutukluların eğitim kurumları ile ilgili kayıt ve diğer işlemlerinin nasıl olacağı da belirtilir.

Sonuç olarak, eğitim hakkının temel bir hak olması nedeniyle hiçbir ayrıma tabi tutulmadan herkes eğitim hakkına sahiptir. Dolayısıyla bir kişinin tutuklu veya hükümlü olması onun eğitim alma ya da öğrenim görme hakkını etkilememektedir.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.

25.02.2025
Diğer Duyurular

2024-2025 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI YAZ OKULU DUYURUSU
25.03.2025
2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Yaz Okulu Açılmayacağına İlişkin Senato Kararı

Memurların Karşılıklı Naklen Atanma Taleplerinin Alınmasına İlişkin Duyuru
27.03.2025
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından başlatılan çalışma kapsamında, devlet yükseköğretim kurumlarında memur statüsünde görev yapan idari personelden (aday memurlar, sürekli işçi ve sözleşmeli statüde bulunanlar ile sözleşmeli statüden memur kadrolarına geçmekle birlikte ilgili Kanun gereği yasal olarak tayin yasağına tabi personel hariç) karşılıklı naklen atanmak suretiyle bir başka yükseköğretim kurumuna geçiş yapmak isteyen personelimizin en fazla iki üniversite tercihini belirtir form ile görev birimlerine 09 Nisan 2025 tarihi mesai bitimine kadar şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir.  

Öğrencimiz Doğukan Ayav'ı Kaybettik
28.03.2025
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dönem V öğrencisi Doğukan Ayav'ın vefat ettiğini derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Cenazesi, 28 Mart 2025 Cuma günü Aydın Merkez Kızılcaköy Camii'nde kılınacak ikindi namazına müteakip Kızılcaköy Mezarlığı'na defnedilecektir.  Merhuma Allah’tan rahmet, ailesi ve yakınlarına başsağlığı ve sabır dileriz.

İŞKUR Gençlik Programı Yedekten Yerleşen Öğrenci Listesi ve İstenen Belgeler Açıklandı
18.03.2025
İşkur Gençlik Programı kapsamında yedek listeden belirlenerek çalışmaya hak kazanan öğrencilerimiz, adı-soyadına göre alfabetik olarak sıralanmıştır. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında T.C. kimlik numarası paylaşılmamıştır. Öğrencilerimiz alfabetik sıradan kurada çıkıp çıkmadığını kontrol edebilirler. Listede ismi bulunan ve çalışmaya hak kazanan öğrencilerimiz imzalayacakları taahhütnameleri ile birlikte 21 Mart 2025 Cuma günü mesai saati bitimine kadar Fakülte/Yüksekokulu ve Meslek Yüksekokula iletmesi gerekmektedir. Belge tesliminin gecikmesi işe başlama tarihinin de gecikmesine neden olacaktır. Gelir testi sorgulaması ve güvenlik incelemesi sonuçları ilgili kurumlardan gelince durumu uygun olmayanların işlemi yapılmayacaktır. Programa başvurup adı çıkmayan öğrencilerimizin hepsi yedek listede olup, programa katılmaya hak kazanan öğrencilerin işlemleri tamamlandıktan sonra oluşan kontenjan açıkları kontenjan tamamlanana kadar yedeklerden alım yapılacaktır Merkez kampüs ve diğer birimlerden  birden fazla birimi bulunan kampüs/yerleşkelerdeki öğrencilerimiz ekteki taahhütnameyi imzalayarak, bireysel olarak SKS Daire Başkanlığımıza değil kendi, birim öğrenci işlerine teslim edeceklerdir.  İlgili birimler ise sorumlu kampüs birimine ve SKS Daire Başkanlığımıza toplu ileteceklerdir. (Tek yerleşkesi bulunan öğrencilerimiz zaten kendi birimlerine teslim edeceklerdir.) İstenilen Belgeler: 1-Güncel Öğrenci Belgesi (e-devlet) 2-Adli Sicil Kaydı Belgesi (Son 6 ay içerisinde alınmış e-devlet) 3-İkametinin bulunduğu hane halkına ait (Aynı adreste ikamet edenlerin) maaş bordroları. Yurt ve benzeri toplu yaşam alanlarında olanlar için hane gelir şartı aranmaz. Yurtta kaldığına dair belge getirmesi gerekir. 4-Öğrenciye ait SGK Hizmet Dökümü (e-devlet) 5-Ziraat Bankası

İŞKUR’dan İş ve Kariyer Destek Programları
27.03.2025
İŞKUR, iş arayanlara ve gençlere yönelik İşgücü Uyum Programı (İÜP) ve İŞKUR Gençlik Programı ile yeni fırsatlar sunuyor! İşgücü Uyum Programı (İÜP) ile İşgücü piyasasından uzak kalan bireylerin istihdama katılımı sağlanıyor.  Çalışma hayatına uyum için temel eğitimler veriliyor.  İlk 4 hafta 5 gün, sonraki dönemlerde haftada 3 gün olacak şekilde toplam 140 gün programdan yararlanabilirsiniz.  İş sağlığı ve güvenliği, finansal okuryazarlık, motivasyon ve stres yönetimi, etkili iletişim gibi konularda eğitimler alabilirsiniz.  Programa katılanlar kısa vadeli sigorta primi (%5,5) avantajından yararlanabilir.   İŞKUR Gençlik Programı ile:  Üniversite öğrencilerine mesleki gelişim desteği sağlanıyor.  Teknoloji destek hizmetleri, kuluçka merkezleri, kariyer gelişimi, dijital içerik geliştirme gibi alanlarda deneyim kazanabilirsiniz.  Haftada 3 güne kadar esnek çalışma imkânı sunuluyor.  Günlük net 1.083 TL, aylık 15.162 TL ödeme alabilirsiniz.  Bu fırsatlardan yararlanmak ve detaylı bilgi almak için: 🌐 genclik.iskur.gov.tr

BESKAP 2025 Destek Programı
26.03.2025
Yükseköğretim Proje Geliştirme ve Destekleme Daire Başkanlığı görev alanı çerçevesinde; tarihi, dini, siyasi, coğrafi ve kültürel hususiyetlerine binaen ülkemiz ile köklü ilişkilere ve derin bağlara sahip soydaş ve akraba topluluklara yönelik çalışmalar kapsamında Beşeri ve Sosyal Kalkınma Araştırmaları Destek Programı (BESKAP) başlıklı mali destek programı bulunmaktadır. BESKAP kapsamında soydaş ve akraba  toplulukların beşerî ve sosyal kalkınmalarına yönelik kapsamlı, yol haritası oluşturan, özgün, yenilikçi tez ve bilimsel araştırmaların desteklenmesi hedeflenmektedir. Program çerçevesinde soydaş ve akraba topluluklarla ilgili yüksek lisans ve doktora tezleri ile hali hazırda başlamış olan doktora sonrası araştırmaların desteklenmesi öngörülmektedir. İlgili tez ve araştırmalar için ihtiyaç olan saha araştırmaları, bilimsel etkinliklere katılım, oluşan eserlerin kitap olarak basılması ve yaygınlaştırılması gibi hususlar mali destek kapsamında bulunmaktadır. BESKAP programına başvurular 15.02.2025-15.04.2025 tarihleri arasında kabul edilecektir. Programla ilgili detaylı bilgilere ve başvuru adımları konusunda yönlendirmelere https://beskap.ytb.gov.tr/ sitesi üzerinden ulaşılmaktadır.

Türk Hava Yolları Take-Off Cadet (Yetiştirilmek Üzere II. Pilot Aday Adayı) Programı
24.03.2025
Yetenek Kapısı Platformu’nda, Türk Hava Yolları Take-Off Cadet (Yetiştirilmek Üzere II. Pilot Aday Adayı) Programı başvurulara açılmıştır. Türk Hava Yolları, bu prestijli program ile geleceğin başarılı pilotlarını yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu kapsamda, söz konusu kariyer fırsatının lisans 3. ve 4. sınıf öğrencileri, lisans mezunları (son 5 yıl içerisinde mezun olmuş), yüksek lisans öğrencileri ve yüksek lisans mezunlarına (son 5 yıl içerisinde mezun olmuş) duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu fırsata ilişkin Yetenek Kapısı üzerinden sosyal medya paylaşımı yapılmıştır. Kariyer merkezlerinizin de kendi sosyal medya hesaplarından bu gönderileri yeniden paylaşmaları duyurunun yaygınlaşmasına katkı sağlayacaktır. Aşağıda ilgili sosyal medya gönderilerine ait bağlantılara ulaşabilirsiniz: Instagram: https://www.instagram.com/p/DHdpfVjosKT/?igsh=ZTR1aGg2d2RrbHFv X: https://x.com/yetenekapisi/status/1903076861598404615?s=46 Linkedin: https://www.linkedin.com/posts/yetenekapisi_turkish-airlines-ile-kariyerinde-y%C3%BCkseli%C5%9Fe-activity-7308844331971321858-FI-1?utm_source=share&utm_medium=member_ios&rcm=ACoAADLG1MwBTK6fHVAJN9L1cEnqfUdpl2TayBE Facebook: https://www.facebook.com/share/p/1H1bx4nMan/?mibextid=wwXIfr

2025 Uluslararası Kooperatifler Yılı
21.03.2025
2025 yılı, Birleşmiş Milletler tarafından Kooperatifler Daha İyi Bir Dünya Kurar sloganı ile Uluslararası Kooperatifler Yılı (UKY) olarak ilan edilmiştir. Bu kapsamda, kooperatifçilik modelinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla ülkemiz de dahil olmak üzere birçok ülkede çeşitli etkinliklerin düzenlenmesi planlanmaktadır. 2025 Uluslararası Kooperatifler Yılı kapsamında aşağıdaki faaliyetlerin gerçekleştirilmesi öngörülmektedir: Kooperatifçilik Ağı Kurulması: Yurt içi ve yurt dışındaki üniversiteler arasında kooperatifçilik konusunda bir ağ oluşturulması hedeflenmektedir. Bu ağ aracılığıyla, kooperatifçilik konusunda işbirliği, deneyim paylaşımı ve ortak projeler geliştirilmesi teşvik edilecektir. Farkındalık ve Bilgilendirme Çalışmaları: Üniversitelerin ilgili bölümlerinde, kooperatifçilik modeli hakkında bilgilendirme ve farkındalık artırma çalışmalarının yürütülmesi beklenmektedir. Bu faaliyetler, kooperatifçilik alanındaki bilgi seviyesinin artırılması ve kooperatifçilik anlayışının yaygınlaştırılmasına katkı sağlayacaktır.   Söz konusu çalışmaların, kooperatifçilik modelinin ülkemizde ve dünya genelinde daha geniş bir kitle tarafından anlaşılmasına ve benimsenmesine önemli katkılar sunması beklenmektedir.

Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu Tanıtımı
18.03.2025
T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu aracılığıyla coğrafi bilgi sisteminin ulusal ve uluslararası farkındalığını arttırarak, kullanıcıların platforma entegrasyonuna yönelik rehberlik ve farkındalık toplantıları yapılacaktır. Bu kapsamda, platforma dâhil olmak isteyen kuruluşlara rehberlik etmek, platformun işlevlerini ve avantajlarını tanıtmak ve kullanımını teşvik etmek için eğitimler, bilgilendirme etkinlikleri ve seminerler gibi faaliyetleri yürüterek, platformun potansiyel kullanıcıları arasında farkındalık yaratmak ve sağladığı faydaları vurgulamak için iletişim ve tanıtım çalışmaları gerçekleştirilecektir. Bu Platform; ‘'Coğrafi Veri Görüntüleme, Metaveri Yönetim Portalı, Coğrafi Veri Talep Portalı, Coğrafi Veri Paylaşım Matrisi, Coğrafi Veri Sözlüğü'' nden oluşmaktadır. Detaylı bilgi için: https://tucbs.gov.tr/

TÜRKPATENT ile İlgili Önemli Duyuru !
18.03.2025
TÜRKPATENT katılım sağlayacağı fuarlarda yerli buluşçuların ticarileşme faaliyetlerine aracılık edecektir.  TÜRKPATENT, 2025 yılı içerisinde katılacağı fuarlarda, yerli buluşçuların patent veya faydalı modellerini sergilemeleri için ücretsiz stant alanı sağlayacaktır.  Son Başvuru Tarihi: 14 Nisan 2025 Başvuru şartları ve detaylı bilgi için: https://www.turkpatent.gov.tr/duyurular/turkpatent-katilim-saglayacagi-fuarlarda-yerli-buluscularin-ticarilesme-faaliyetlerine-aracilik-edecek

Cinahl Ultımate Veri Tabanı Deneme Erişimine Açılmıştır.
18.03.2025
Aşağıda bilgisi bulunan  online veri tabanı belirtilen tarihe kadar kütüphanemiz kullanıcılarına deneme erişimine açılmıştır. Bu veri tabanına aşağıda yer alan linkten veya kütüphanemiz web sayfasında yer alan deneme amaçlı veri tabanları linkinden (https://kutuphane.adu.edu.tr/default.asp?idx=313930) ulaşabilirsiniz. CINAHL Ultimate : CINAHL Ultimate, hemşirelik, ebelik ve destek sağlık bilimleri alanlarında otorite araştırma aracıdır. Hemşirelik dergilerini tam metin olarak içerir ve uluslararası dergi kapsamı sunar. Erişim Adresi: https://bit.ly/CINAHLUltimate   Veri tabanı hakkındaki görüş ve önerilerinizi lütfen bizimle paylaşınız. Kütüphane Memnuniyet Anketi     Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Recep Tayyip Erdoğan Engelli Dostu Kütüphanesi Web: https://kutuphane.adu.edu.tr E-posta: kutuph@adu.edu.tr f: https://www.facebook.com/adukutuphane t:https://twitter.com/adukutuphane İ: https://www.instagram.com/adukutuphane/   Tel: 0256 218 20 00/2840-2841  

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN