Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Denetimli Serbestlik Hizmetleri Alanında İmzalan Protokol Hakkında Önemli Duyuru

Kamuoyunda bir süredir mahkûm ve yükümlülerin Aydın Adnan Menderes Üniversitesinde örgün öğretim içinde öğrencilerle birlikte eğitim hayatlarını sürdüreceğine dayalı iddiaların yer aldığı haber ve paylaşımlar üzerine bu duyuruyu yapmak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına zaruri hale gelmiştir. 

Üniversitemiz ile Adalet Bakanlığı Aydın, Söke ve Nazilli Cumhuriyet Başsavcılıları ve Denetimli Serbestlik Hizmetleri arasında bir iş birliği protokolü imzalamış; ancak iddia edildiği gibi kurumumuzda yükümlüler veya mahkumlarla öğrencilerin bir araya getirilmesi gibi bir durum söz konusu olmamıştır.   

Kamuoyunu yanlış bilgilendiren, asılsız ithamlarla algı yaratmaya çalışan ve en önemlisi bizlere emanet edilen gençlerimizin kıymetli aileleri üzerinde infial yaratan kişi veya kurumlarla bu durumu hukuki zemine taşıyacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. 

Üniversitemiz yaptığı protokol ile Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinde gerçekleşecek eğitim ve destek hizmetlerini planlamayı ve yürütmeyi taahhüt etmiştir. 

Gerçekleşecek çalışmalar, protokolde 'Müdürlük' diye kısaltılan; Aydın/Söke/Nazilli Denetimli Serbestlik Müdürlüklerini tanımlamaktadır. Eğitimler ve çeşitli çalışmaların akademisyenlerimiz tarafından yürütüleceği yerler ve eğitimlerin gerçekleşeceği alanlar yine bu kısaltmanın tanımı içerisinde yer almaktadır. 

İmzalanan protokolün içeriğinde Üniversitemiz; 'Eğitim ve İyileştirme Faaliyetleri', 'Çocuklara Yönelik Faaliyetler', 'Bağımlılıkla Mücadeleye Yönelik Faaliyetler', 'Ortak Proje ve AR-GE Faaliyetleri', 'Personele Yönelik Faaliyetler', 'Sosyal ve Kültürel Faaliyetler', 'Koruma Kurallarına Yönelik Faaliyetler' ile 'Kamu Yararına Çalışmaya Yönelik Faaliyetler' başlıklarında destek olmayı taahhüt etmiştir. 

Denetimli serbestlik hizmetleri kapsamında toplum içinde denetim ve takibi yapılan yükümlülerin belirlenen risk ve ihtiyaçları doğrultusunda iyileştirilmesi ve yeniden topluma kazandırılması amacıyla yürütülen eğitim ve iyileştirme faaliyetlerinde, Üniversitemiz dış paydaş olarak müdürlüklerle iş birliği içerisinde bireysel görüşme ve grup çalışmaları yapılması, boş zamanların yapılandırılması, rehberlik çalışmaları yürütülmesi, yükümlülerin meslek kurslarına ve eğitim programlarına katılmalarının sağlanması gibi faaliyetlerde destek olacaktır. Protokolün kapsam ve içeriği bunlarla sınırlıdır.  

Hukuki olarak ifade etmek gerekirse; eğitim hakkı bireysel, sosyal ve kültürel bir hak olarak vazgeçilmez, evrensel temel insan hakkıdır; bu hak hem evrensel niteliği olan belgelerde hem de uluslararası sözleşmelerde kabul edilmiş olup devletler bu hakkı kendi anayasalarında ve yasalarında da düzenlemişlerdir.

Tutuklu ve hükümlülerin eğitimi konusu, 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ve bu kanun çerçevesinde çıkarılmış genelgeler ve diğer düzenleyici işlemlerle düzenlenmiştir. Kanunlarda Öğrenim Hakkı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un ‘'Eğitim Programları'' başlıklı 75. maddesinde 

(1) Ceza infaz kurumlarında bulunduğu süre içinde hükümlüye, kişiliğini geliştirecek, eğitimini güçlendirecek, yeni beceriler elde etmesini, suç işleme eğilimini yok etmeyi sağlayacak ve salıverilme sonrasına hazırlayacak programlar uygulanır.

(2) Hükümlünün yaş, ceza süresi ve yeteneklerine öncelik verilerek ekonomik ve kültür durumuna uygun biçimde düzenlenen eğitim programları; temel eğitim, orta ve yükseköğretim, meslek eğitimi, din eğitimi, beden eğitimi, kütüphane ve psikososyal hizmet konularını kapsar.'',‘'Öğretimden Yararlanma'' başlıklı 76. maddesinde ise ‘'Açık ceza infaz kurumları ile çocuk eğitim evlerinde bulunan hükümlülerin örgün ve yaygın, kapalı ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerin yaygın öğretimden yararlanmaları sağlanır.'' denilmektedir.

Ayrıca Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından Çocuk Hükümlü ve Tutukluların Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri Hakkında Genelge" ile "Genç Yetişkin Hükümlü ve Tutukluların Eğitim ve İyileştirme İşlemleri ve Diğer Hükümler Hakkında Genelge" adlarını taşıyan iki de genelge yayınlanmış ve tutuklu ve hükümlülerin eğitim ve öğrenim bu genelgelerle ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.

27.07.2007 tarih ve 12 sayılı ‘'Genç ve Yetişkin Hükümlü ve Tutukluların Eğitim ve İyileştirilme İşlemleri ve Diğer Hükümler'' konulu genelgesinin birinci bölümünde de ‘'Anayasanın 42.maddesine göre kimse, eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Bu anayasal hak hiç şüphe yok ki kurum yaşantısının gerektirdiği doğal sınırlamalar dışında tutuklu ve hükümlüler için de geçerlidir.'' hükmü yer almakta olup bu genelgede de hükümlü ve tutukluların eğitim kurumları ile ilgili kayıt ve diğer işlemlerinin nasıl olacağı da belirtilir.

Sonuç olarak, eğitim hakkının temel bir hak olması nedeniyle hiçbir ayrıma tabi tutulmadan herkes eğitim hakkına sahiptir. Dolayısıyla bir kişinin tutuklu veya hükümlü olması onun eğitim alma ya da öğrenim görme hakkını etkilememektedir.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.

25.02.2025
Diğer Duyurular

2024-2025 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI YAZ OKULU DUYURUSU
25.03.2025
2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Yaz Okulu Açılmayacağına İlişkin Senato Kararı

Öğrencilerimizin Dikkatine,
08.05.2025
2024-2025 eğitim öğretim yılı bahar dönemi ortak dersler dönem sonu sınavı 28 Mayıs 2025 Çarşamba günü, bütünleme sınavı 25 Haziran 2025 Çarşamba günü gerçekleştirilecektir. Sınav giriş belgeleri ve sınavla ilgili detaylar https://ortakdersler.adu.edu.tr/ internet sayfasında duyurulacaktır. AI106, TD106 ve YD184 kodlu öğretmenlik programı derslerinin sınavları merkezi olarak gerçekleştirilmeyecek olup, ilgili öğrencilerin Eğitim Fakültesi sınav programını dikkate almaları gerekmektedir. Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz.

TÜSEB Aziz Sancar Bilim, TÜSEB Hizmet ve TÜSEB Teşvik Ödülleri
23.05.2025
2025 yılı Tüseb Aziz Sancar Bilim, Tüseb Hizmet ve TÜSEB Teşvik Ödülleri Başvuru Süreci Başladı  

Personelimiz Bircan Karakaş'a Başsağlığı
22.05.2025
Üniversitemiz Veteriner Fakültesi personeli Bircan Karakaş'ın annesi Emir Ayşe Karakaş vefat etmiştir. Cenazesi öğle namazına müteakip Kozalaklı Köyü’nde defnedilecektir. Merhumeye Yüce Allah'tan rahmet; ailesi ve yakınlarına başsağlığı ve sabır dileriz.

IPBES 2025 Gençlik Çalıştayı Başvuruları Başladı
22.05.2025
Ülkemizin kurucu üyelerinden biri olduğu, Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetlerine İlişkin Hükümetler Arası Bilim-Politika Platformu (IPBES), kapasite geliştirme faaliyetleri kapsamında 10-14 Kasım 2025 tarihleri arasında Almanya'nın Vilm Adası’nda Gençlik Çalıştayı düzenleyecektir. Çalıştaya başvurmak isteyen adayların; 18-30 yaş arasında olması, Biyoçeşitlilik ve ekosistem hizmetleri konularına ilgi duyması (tercihen bu alanlarda çalışıyor veya projelerde görev almış olması), İyi derecede İngilizce bilmesi, İngilizce dilinde yazılmış bir niyet mektubu, Referans mektubu ve Yabancı dil yeterlilik belgesi (YDS, TOEFL vb.)          31 Mayıs 2025 tarihine kadar çevrimiçi başvurularını tamamlamaları ve bu belgeleri 23 Mayıs 2025 mesai bitimine kadar https://www.tarimorman.gov.tr/DKMP/Duyuru/626/Ipbes-Uzman-Ve-Arastirmaci-Cagrilari adresine iletmeleri gerekmektedir.    Ayrıntılı bilgi ve başvuru için:https://www.bfn.de/en/events-ina/regional-youth-workshop-ipbes-europe-and-central-asia-2025/

III. GENÇSES: TÜRK MÜZİĞİ SES YARIŞMASI BAŞVURULARI BAŞLADI
21.05.2025
Türk Müziğinin seçkin eserlerinin gençler tarafından üst düzeyde icra edilmesini teşvik etmek amacıyla Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Gençses: Türk Müziği Ses Yarışması” için başvurular başlamıştır. Yarışma, gençlerin Türk Müziğine olan ilgisi artırmak, kendi yeterliliklerini keşfederek sanatsal seviyelerini desteklemek, yeni ve genç seslerin tanınmasını sağlamak amacıyla düzenlenmektedir. Detaylı Başvuru için Tıklayınız.

Psikolojik Sağlık Podcast
13.05.2025
Üniversitemiz PDRM tarafından hazırlanan Psikolojik Sağlık adlı spotify podcast bölümlerinden beşincisinde, PDRM Psikolojik-Eğitsel Hizmetler Çalışma Grubu/Birimi Sorumlusu Arş.Gör.Gamze KARADAYI KAYNAK ve Klinik Psikolog Elif Nur AKIN; psikolojik sağlık konusunu ele alarak iyi oluş halimizi nasıl besleyeceğimiz ve koruyabileceğimiz üzerine düşünce ve önerilerini paylaşmışlardır. Yararlı olması dileklerimizle...   Podcast Linki: https://open.spotify.com/episode/30GVTMnLhFofqhVGwQAkNP?si=CyG6ihWyR2a-Jd6L4ccTPA&nd=1&dlsi=9f77935c76ac4aef

APS (American Physcial Society) Veri Tabanı Veri Erişimine Açılmıştır
12.05.2025
Aşağıda bilgisi bulunan  online veri tabanı belirtilen tarihe kadar kütüphanemiz kullanıcılarına deneme erişimine açılmıştır. Bu veri tabanına aşağıda yer alan linkten veya kütüphanemiz web sayfasında yer alan deneme amaçlı veri tabanları linkinden (https://kutuphane.adu.edu.tr/default.asp?idx=313930) ulaşabilirsiniz. APS Veri Tabanı : Fizik ve ilgili alanlardaki dergileri kapsamaktadır. Erişim Tarihi : 08.05.2025-30.06.2025 Erişim Linki : https://journals.aps.org/   Veri tabanı hakkındaki görüş ve önerilerinizi lütfen bizimle paylaşınız. Kütüphane Memnuniyet Anketi     Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Recep Tayyip Erdoğan Engelli Dostu Kütüphanesi Web: https://kutuphane.adu.edu.tr E-posta: kutuph@adu.edu.tr f: https://www.facebook.com/adukutuphane t:https://twitter.com/adukutuphane İ: https://www.instagram.com/adukutuphane/   Tel: 0256 218 20 00/2840-2841  

2025 YILI ADÜ ZiRAAT FAKÜLTESİ KURBANLIK SATIŞLARI BAŞLAMIŞTIR
09.05.2025
Kurbanlık almak isteyen vatandaşlarımız, hayvanların kulak küpe numarası üzerinden Fakültemiz Döner Sermaye mutemetliğine 3.000 TL kaparo yatırarak kurbanlığını ayırtabilirler. Ayrılan kurbanlıklarını almaya gelmeyen müşterilerin ödedikleri 3.000 TL kaparoları iade edilmeyecektir. 9 Mayıs 2025 tarihinde ağırlıkları verilen kurbanlıkların bedeli, 2 Haziran 2025 tarihinde tekrar tartılarak ödeme tutarı yeni tartım üzerinden yapılacaktır. Ayrılan hayvanların kalan bedelleri için son ödeme tarihi 5 Haziran 2025 olup Ziraat Fakültesi Döner Sermaye Veznesine yatırılması gerekmektedir. Bu tarihe kadar bedeli yatırılmayan kurbanlıkların satın almaktan vazgeçilmiş sayılacağından kaparoları iade edilmeyecektir. Kurbanlık hayvan ayırmak isteyenler için (Mesai saatleri içinde) iletişim numaramız 0534 059 1009 – Hüseyin ÇORBACI              Kurbanlıklar için tıklayınız!    

Youngsters Discuss Future of the Cities
08.05.2025
 Erasmus+ Gençlik Programı KA154 Gençlik Katılımı kapsamında yürütülen Resilient Cities and Sustainable Future: Youngsters Discuss Future of the Cities başlıklı ve 2024­3­TR01­KA154­YOU000279592 numaralı projeniz çerçevesinde International Resilient Cities and Sustainable Future – CITIES4YOUTH adlı uluslararası sempozyum düzenleniyor. Sempozyum hakkında öne çıkan bilgiler şöyle özetlenebilir:   Etkinlik Adı: International Resilient Cities and Sustainable Future – CITIES4YOUTH Tarih: 11 Temmuz 2025 Format: Hibrit (online ve yüz yüze) İnternet Sitesi: www.cities4youth.com Sempozyum Sayfası: https://www.cities4youth.com/symposium

Siber Zorbalık ve Aile Video Yarışması
08.05.2025
🎥 SİBER ZORBALIK VE AİLE Video İçerik Yarışması Başladı!📢 Hayal gücünü kullan, dijital dünyada fark yarat!  Muğla Valiliği tarafından düzenlenen bu yarışmada amacımız, medya ve teknolojiyi bilinçli kullanmaya dikkat çekmek ve siber zorbalığa karşı ailelerin rolüne vurgu yapmak. 🎯 Konu: Siber Zorbalık ve Aile📅 Son Başvuru Tarihi: 30 Mayıs 2025, Saat 17:30📂 Başvuru: Hazırladığınız videoyu Google Drive üzerinden muglaab@gmail.com adresine gönderin. 📌 Kimler Katılabilir? Kategori 1: Ortaokul ve lise öğrencileri Kategori 2: Yetişkinler 🎞A039; Video Kuralları: Yapay zeka veya diğer video araçlarıyla üretilecek Gerçek insan görselleri yer almayacak Süre: En az 2, en fazla 5 dakika Çözünürlük: En az 1920x1080 piksel İçerik özgün olmalı, daha önce yayınlanmamış olmalı   📢 Sonuçlar: 3 Haziran 2025'te https://mugla.gov.tr adresinde duyurulacaktır.  📞 İletişim:Muğla Valiliği AB ve Dış İlişkiler Bürosu📧 muglaab@gmail.com📞 0252 213 03 44    

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN