Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Haber Merkezi

Denetimli Serbestlik Hizmetleri Alanında İmzalan Protokol Hakkında Önemli Duyuru

Kamuoyunda bir süredir mahkûm ve yükümlülerin Aydın Adnan Menderes Üniversitesinde örgün öğretim içinde öğrencilerle birlikte eğitim hayatlarını sürdüreceğine dayalı iddiaların yer aldığı haber ve paylaşımlar üzerine bu duyuruyu yapmak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına zaruri hale gelmiştir. 

Üniversitemiz ile Adalet Bakanlığı Aydın, Söke ve Nazilli Cumhuriyet Başsavcılıları ve Denetimli Serbestlik Hizmetleri arasında bir iş birliği protokolü imzalamış; ancak iddia edildiği gibi kurumumuzda yükümlüler veya mahkumlarla öğrencilerin bir araya getirilmesi gibi bir durum söz konusu olmamıştır.   

Kamuoyunu yanlış bilgilendiren, asılsız ithamlarla algı yaratmaya çalışan ve en önemlisi bizlere emanet edilen gençlerimizin kıymetli aileleri üzerinde infial yaratan kişi veya kurumlarla bu durumu hukuki zemine taşıyacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. 

Üniversitemiz yaptığı protokol ile Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinde gerçekleşecek eğitim ve destek hizmetlerini planlamayı ve yürütmeyi taahhüt etmiştir. 

Gerçekleşecek çalışmalar, protokolde 'Müdürlük' diye kısaltılan; Aydın/Söke/Nazilli Denetimli Serbestlik Müdürlüklerini tanımlamaktadır. Eğitimler ve çeşitli çalışmaların akademisyenlerimiz tarafından yürütüleceği yerler ve eğitimlerin gerçekleşeceği alanlar yine bu kısaltmanın tanımı içerisinde yer almaktadır. 

İmzalanan protokolün içeriğinde Üniversitemiz; 'Eğitim ve İyileştirme Faaliyetleri', 'Çocuklara Yönelik Faaliyetler', 'Bağımlılıkla Mücadeleye Yönelik Faaliyetler', 'Ortak Proje ve AR-GE Faaliyetleri', 'Personele Yönelik Faaliyetler', 'Sosyal ve Kültürel Faaliyetler', 'Koruma Kurallarına Yönelik Faaliyetler' ile 'Kamu Yararına Çalışmaya Yönelik Faaliyetler' başlıklarında destek olmayı taahhüt etmiştir. 

Denetimli serbestlik hizmetleri kapsamında toplum içinde denetim ve takibi yapılan yükümlülerin belirlenen risk ve ihtiyaçları doğrultusunda iyileştirilmesi ve yeniden topluma kazandırılması amacıyla yürütülen eğitim ve iyileştirme faaliyetlerinde, Üniversitemiz dış paydaş olarak müdürlüklerle iş birliği içerisinde bireysel görüşme ve grup çalışmaları yapılması, boş zamanların yapılandırılması, rehberlik çalışmaları yürütülmesi, yükümlülerin meslek kurslarına ve eğitim programlarına katılmalarının sağlanması gibi faaliyetlerde destek olacaktır. Protokolün kapsam ve içeriği bunlarla sınırlıdır.  

Hukuki olarak ifade etmek gerekirse; eğitim hakkı bireysel, sosyal ve kültürel bir hak olarak vazgeçilmez, evrensel temel insan hakkıdır; bu hak hem evrensel niteliği olan belgelerde hem de uluslararası sözleşmelerde kabul edilmiş olup devletler bu hakkı kendi anayasalarında ve yasalarında da düzenlemişlerdir.

Tutuklu ve hükümlülerin eğitimi konusu, 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ve bu kanun çerçevesinde çıkarılmış genelgeler ve diğer düzenleyici işlemlerle düzenlenmiştir. Kanunlarda Öğrenim Hakkı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un ‘'Eğitim Programları'' başlıklı 75. maddesinde 

(1) Ceza infaz kurumlarında bulunduğu süre içinde hükümlüye, kişiliğini geliştirecek, eğitimini güçlendirecek, yeni beceriler elde etmesini, suç işleme eğilimini yok etmeyi sağlayacak ve salıverilme sonrasına hazırlayacak programlar uygulanır.

(2) Hükümlünün yaş, ceza süresi ve yeteneklerine öncelik verilerek ekonomik ve kültür durumuna uygun biçimde düzenlenen eğitim programları; temel eğitim, orta ve yükseköğretim, meslek eğitimi, din eğitimi, beden eğitimi, kütüphane ve psikososyal hizmet konularını kapsar.'',‘'Öğretimden Yararlanma'' başlıklı 76. maddesinde ise ‘'Açık ceza infaz kurumları ile çocuk eğitim evlerinde bulunan hükümlülerin örgün ve yaygın, kapalı ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerin yaygın öğretimden yararlanmaları sağlanır.'' denilmektedir.

Ayrıca Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından Çocuk Hükümlü ve Tutukluların Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri Hakkında Genelge" ile "Genç Yetişkin Hükümlü ve Tutukluların Eğitim ve İyileştirme İşlemleri ve Diğer Hükümler Hakkında Genelge" adlarını taşıyan iki de genelge yayınlanmış ve tutuklu ve hükümlülerin eğitim ve öğrenim bu genelgelerle ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.

27.07.2007 tarih ve 12 sayılı ‘'Genç ve Yetişkin Hükümlü ve Tutukluların Eğitim ve İyileştirilme İşlemleri ve Diğer Hükümler'' konulu genelgesinin birinci bölümünde de ‘'Anayasanın 42.maddesine göre kimse, eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Bu anayasal hak hiç şüphe yok ki kurum yaşantısının gerektirdiği doğal sınırlamalar dışında tutuklu ve hükümlüler için de geçerlidir.'' hükmü yer almakta olup bu genelgede de hükümlü ve tutukluların eğitim kurumları ile ilgili kayıt ve diğer işlemlerinin nasıl olacağı da belirtilir.

Sonuç olarak, eğitim hakkının temel bir hak olması nedeniyle hiçbir ayrıma tabi tutulmadan herkes eğitim hakkına sahiptir. Dolayısıyla bir kişinin tutuklu veya hükümlü olması onun eğitim alma ya da öğrenim görme hakkını etkilememektedir.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.

25.02.2025
Diğer Duyurular

Müzik ve Bale Ortaokulu 2025-2026 Eğitim Öğretim Yılı Ek Özel Yetenek Sınav Kılavuzu Duyurusu
16.07.2025
Müzik ve Bale Ortaokulu 2025-2026 Eğitim Öğretim Yılı Ek Özel Yetenek Sınav Kılavuzu

Geleneksel Türk Müziği Bölümü Özel Yetenek Sınav Kılavuzu Duyurusu
16.07.2025
Geleneksel Türk Müziği Bölümü Özel Yetenek Sınav Kılavuzu

2025-2026 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI YATAY GEÇİŞ BAŞVURU DUYURUSU
08.07.2025
2025-2026 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI YATAY GEÇİŞ BAŞVURU DUYURUSU

2025-2026 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI AKADEMİK TAKVİM DUYURUSU
04.07.2025
2025-2026 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI AKADEMİK TAKVİM

2024-2025 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI YAZ OKULU DUYURUSU
25.03.2025
2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Yaz Okulu Açılmayacağına İlişkin Senato Kararı

4-B SÖZLEŞMELİ PERSONEL ALIM İLANI ÖSYM MERKEZİ YERLEŞTİRME DUYURUSU (10.07.2025)
10.07.2025
Üniversitemiz tarafından sözleşmeli Hemşire, Sağlık Teknikeri (Tıbbi Görüntüleme - Tıbbi Laboratuvar) ve Destek Personeli pozisyonlarına, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesi kapsamında istihdam edilmek üzere ÖSYM tarafından yerleştirme yapılacaktır.

ÖĞRETİM ÜYESİ ALIM İLANI
10.07.2025
10.07.2025 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ilanımız ile Üniversitemizin çeşitli birimlerine Öğretim Üyesi temini yapılacaktır.    

2024 Proje Dönemi Erasmus + Staj Hareketliliği Asil ve Yedek Adaylar Hakkında Bilgilendirme
03.07.2025
ASİL VE YEDEK ADAYLARIN DİKKATİNE! ! ! Aşağıdaki bilgilendirme metnini (ilan) dikkatlice okuyunuz.Faaliyetten faydalanmaktan vazgeçen öğrencilerimizin ofise bilgi vermesi gerekmektedir.ASİL VE YEDEK LİSTE İÇİN TIKLAYINIZ   30 Haziran 2025 tarihi itibariyle asil listeden 14 kişi kabul almış bulunmaktadır. Asil adayların yurtdışında gidecekleri ülke ve kalacakları süre dikkate alındığında Üniversitemize tahsis edilen Staj Hareketliliği tüm hibe miktarının kullanılacağı hesaplanmaktadır. Bu sebeple mevcut durumda yedek adaylara sıra gelmeyecektir. Asil listeden kabul alan adaylardan vazgeçenlerin olması durumunda kalan hibe miktarına göre yedek listedeki adayların hibelendirilmesi söz konusu olabilir. Bu sebeple Ekim ayında bütçe durumu tekrar gözden geçirilecek ve gerektiği takdirde Ekim ayının ikinci haftasında ilana çıkılacaktır. Tüm adayların ilanları dikkatlice takip etmesi ve gerektiğinde koordinatörlüğümüzden randevu alarak bilgi alması gerekmektedir.  

İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri
25.06.2025
Sayfada bulunan tüm açıklamaları okuyunuz. Bu eğitim 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanunu kapsamında işyerlerinde stajını yapacak olan öğrencilerin alması gereken İş Sağlığı ve Güvenliği Temel Eğitimi değildir. Bu eğitim İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitimidir. Ödeme adımında özellikle: TROY özellikle kredi kartları, Kredi kartı özelliği olmayan banka kartları, Kredi kartı ve banka kartı bir arada sunulan kartlarında da kredi kartı yerine banka kartı numarası, ile yapılan işlemlerde, ADÜSEM olarak kullandığımız Ziraat Bankası sanal postu üzerinden ödeme alınmamaktadır. Önemli Not: İşveren ve İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitimin 05 Mart 2025 tarih ve 32832 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmelik değişikliği sonucu “belirtilen eğitimi tamamlayarak sınavda başarılı olan” ibaresi “eğitimi tamamlayan” şeklinde değiştirilmesi üzere eğitim sonunda yapılacak olan sınav kaldırılmıştır. İŞYERLERİNDE İŞVEREN VEYA İŞVEREN VEKİLİ TARAFINDAN YÜRÜTÜLECEK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK UYARINCA Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü arasında imzalanan İşyerlerinde İşveren ve İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitimlerine İlişkin protokolüne istinaden; Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde düzenlenecek olan İşyerlerinde İşveren ve İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitimini tamamlayarak başarılı olan, İşveren ve İşveren Vekilleri elliden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan

Uluslararası Kültürel Miras Sektöründe İNCLUSION Konferansı
11.07.2025
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından düzenlenecek olan Uluslararası Kültürel Miras Sektöründe İNCLUSION Konferansı 10 Ocak 2026 tarihinde Boğaziçi Üniversitesinde gerçekleştirilecektir. Bildiri ve panel önerileri resmi konferans başvuru portalı üzerinden gönderilecektir(https://confregister.tuba.gov.tr). Konferans için ayrıntılı bilgiler https://conference.tuba.gov.tr/ web sitesinde yer almaktadır

FAKÜLTEMİZ ve İSMAM, ULUSLARARASI DİN, TOPLUM VE AİLE SEMPOZYUMU DÜZENLİYOR
09.07.2025
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile İslami İlimler ve Medeniyet Araştırmaları Merkezi (İSMAM) iş birliğinde düzenlenecek olan Uluslararası Din, Toplum ve Aile Sempozyumu, 25-26 Eylül 2025 tarihlerinde çevrim içi olarak gerçekleştirilecek. Sempozyum, farklı disiplinlerden akademisyenleri bir araya getirerek dinî, toplumsal ve ailevi yapılar arasındaki etkileşimi çok boyutlu bir şekilde ele almayı hedefliyor. Dinî değerlerin toplumsal yapıya etkisi, aile kurumunun dönüşümü, kültürel çeşitlilik, göç, medya, toplumsal cinsiyet gibi konuların tartışılacağı sempozyumda, Din ve Toplum İlişkisi: Tarihsel ve Güncel Yaklaşımlar, Dini Değerler ve Aile İçi Etkileşim, Farklı Dini Geleneklerde Aile Anlayışı, Toplumsal Cinsiyet, Din ve Aile İlişkisi gibi başlıklar ön plana çıkıyor. Sempozyum, Türkçe ve İngilizce dillerinde sunulacak bildirilerle gerçekleştirilecek olup, alanında uzman akademisyenlerin katkılarıyla disiplinlerarası bir platform oluşturulması amaçlanıyor. Katılımcılar, özgün bildirilerini çevrim içi olarak sunma imkânı bulacaklar. Bildiri Gönderimi İçin Son Tarih: 1 Eylül 2025 Kabul edilen bildiriler, 07 Eylül 2025 tarihinde ilan edilecek; sempozyum programı ise 14 Eylül 2025 tarihinde duyurulacaktır. Katılım ücretsiz olup, tüm oturumlar canlı yayınla takip edilebilecektir. Sempozyuma ilişkin bilgileri bu linkten öğrenebilirsiniz: https://akademik.adu.edu.tr/fakulte/ilahiyat/tr/uluslararasi-din-toplum-ve-aile-sempozyumu-3252

+90 256 218 20 00
Faks : +90 256 214 66 87
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii
Efeler / AYDIN